Voor de expositie over de Amerikaanse filmregisseur Martin Scorsese (74) in filmmuseum EYE heeft de Scorsese zelf 21 films geselecteerd.

De tentoonstelling bestaat onder meer uit een filmprogramma met ruim vijftig films van zijn hand, waaronder klassiekers als Taxi Driver en Goodfellas (in een hoge 4k-resolutie).

De voorstelling Martin Scorsese - The Exhibition, die van 25 mei tot en met 3 september duurt, geeft volgens EYE Scorseses "grenzeloze passie" voor cinema weer.

Aan bod komen verschillende stijlen, van Amerikaanse film noir (een filmstijl, vaak in het misdaadgenre, waarin de hoofdpersonen in een nihilistische wereld leven, red.) en Europese klassiekers tot Japanse meesterwerken en wereldcinema uit landen als Cuba en de Filipijnen.

De films die in het museum zijn te zien, komen uit de collectie van EYE en van de mede door Scorsese opgerichte Film Foundation. De regisseur begon dit fonds in 1990 samen met collega-regisseurs Steven Spielberg, Stanley Kubrick en Woody Allen voor de restauratie van filmerfgoed.

Persoonlijk

Het merendeel van de Film Foundation-restauraties worden voor het eerst in Nederland getoond. Het programma toont alle 24 speelfilms die de regisseur heeft gemaakt en een selectie van zijn belangrijkste documentaires en korte films.

''Sommige van de objecten die u zult zien zijn letterlijk van de planken en muren gehaald in mijn huis, kantoor en werkkamer. Veel van deze dingen zijn erg, erg persoonlijk. Dingen uit het appartement van mijn moeder en vader. Foto's aan de muren. En ik hoop dat deze objecten en memorabilia, dit alles, u een idee zullen geven van de levenslange passie voor de cinema en wat die voor met betekent'', aldus Scorsese.