MUNCHEN - Een erfgename van Emilie Schindler eist 6,5 miljoen euro van Universal Studios. Volgens haar moet het bedrijf zich houden aan de afspraak om een deel van de opbrengst van de film Schindlers List uit 1993 af te dragen aan de Schindlers. De Duitse industrieel Oskar Schindler wist in de Tweede Wereldoorlog samen met zijn echtgenote het leven van 1200 joden te redden.

De zaak tegen Universal Studios is aangespannen door erfgename Erika Rosenberg, een vriend van de in oktober vorig jaar overleden Emilie. Dat meldt het Duitse tijdschrift Focus maandag. Rosenberg zegt daarin dat Oskar Schindler en filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer in 1964 een overeenkomst sloten om vijf procent af te dragen van de opbrengsten van elke film die gebaseerd is op het boek over Oskar.

Universal Studios heeft de rechten van Metro-Goldwyn-Mayer vervolgens onder dezelfde voorwaarden gekocht. Het bedrijf, dat deel uitmaakt van het Franse mediaconcern Vivendi Universal, beweert dat de film van regisseur Steven Spielberg ondanks het wereldwijde succes ervan leidde tot een verlies van 12,3 miljoen euro.

Maar volgens Focus is dat in tegenspraak met andere bronnen, waaronder de filmsite Internet Movie Database, die melden dat Schindlers List 317 miljoen dollar (335 miljoen euro) heeft opgebracht. Volgens Focus eist Rosenberg alsnog het rechtmatige deel daarvan op.