Dick Maas vindt, na elf speelfilms te hebben geregisseerd, filmmaken nog altijd een van de mooiste beroepen op aarde. Met zijn boek Buurman, wat doet u nu? hoopt hij jonge filmmakers te inspireren.

De regisseur, die met zijn meest recente film Prooi minder bioscoopbezoekers trok dan hij had gehoopt (31.000 mensen), zegt in gesprek met AD dat hij in zijn boek bewust ook de mindere kanten van de filmindustrie belicht.

Maas werkte jarenlang samen met producent Laurens Geels, die hem later bedonderd bleek te hebben. Maas is de rechten van de films die hij voor 2002 maakte op die manier kwijtgeraakt. "Als een Flodder-film ergens wordt uitgezonden, verdien ik er geen cent aan. Maar het kan nog erger. Voormalige medewerkers van ons bedrijf zijn door het faillissement zo in de problemen gekomen dat zij hun huis moesten verkopen." 

De 65-jarige filmmaker denkt dat jonge filmmakers van zijn ervaringen kunnen leren dat ze moeten oppassen met wie ze samenwerken. "Als je succes hebt, komen er allerlei fantasten op je af die je proberen in te palmen. In de filmwereld wemelt het van de praatjesmakers. Geels beweerde dat hij huursoldaat is geweest. Geen woord van waar!"

Het boek is echter geen afrekening met Geels. "Zo is het niet bedoeld."

Aan deze films verdient regisseur Dick Maas niets meer
116
Aan deze films verdient regisseur Dick Maas niets meer