Acteur Robert Knepper dacht na vier seizoenen Prison Break niet dat de serie ooit nog terug zou komen op televisie. "Ik dacht dat ik nooit meer met gevangenissen te maken zou krijgen."

"Maar tegelijkertijd hoorde ik een klein stemmetje in m'n hoofd 'zeg nooit nooit' zeggen", vertelt de 57-jarige Knepper aan NU.nl.

De acteur is wederom te zien als slechterik Theodore 'T-Bag' Bagwell in het vijfde seizoen van Prison Break, waarvan de eerste aflevering dinsdag werd uitgezonden in de Verenigde Staten. In Nederland wordt de nieuwe reeks, die eerder liep van 2005 tot 2009, woensdag afgetrapt.

Voor het nieuwe seizoen keert niet alleen Knepper terug, maar ook hoofdrolspelers Wentworth Miller en Dominic Purcell doen opnieuw mee. Verschillende andere belangrijke personages uit eerdere seizoenen keren ook terug.

In de jaren dat Prison Break niet op televisie was, werd de acteur constant aan de serie herinnerd. "Het maakt niet uit waar in de wereld ik ben: óveral wordt er over gepraat. Ik ben echt vereerd dat ik hier nu weer deel van mag uitmaken. Dat voelt fantastisch."

Eerste trailer van het vijfde seizoen van Prison Break
Eerste trailer van het vijfde seizoen van Prison Break

Twijfels

Toch had Knepper aanvankelijk zijn twijfels toen hij werd benaderd voor een nieuw seizoen. "Ik heb met Paul Scheuring (de regisseur, red.) gepraat en hij maakte al snel duidelijk dat we niet zomaar zouden doorgaan waar de serie geëindigd was. Dat kan ook niet. De acteurs zijn gegroeid in de tussenliggende jaren, dus moesten de personages ook een ontwikkeling doormaken."

"Verder is het publiek niet achterlijk", stelt Knepper. "We moeten ons best doen hun verwachtingen waar te maken. Als we dat niet doen, hebben ze een hele hoop andere series waarnaar ze kunnen switchen. De lat lag dus hoog."

Veel moeite om weer in zijn personage te kruipen, had Knepper niet. "Als ik acteer, ben ik die persoon. Daar hoef ik niet heel hard over na te gaan denken. Er zijn wel bepaalde trekjes die ik het personage geef die ik weer tevoorschijn haal, zoals een loopje of de dierlijke manier waarop hij reageert."

Op een eventueel zesde seizoen wil de acteur nog niet vooruitlopen. "Laten we eerst maar eens afwachten wat deze reeks doet."

Prison Break seizoen 5 is vanaf 5 april om 21.00 uur bij FOX te zien