De Nederlandse actrice Famke Janssen had nauwelijks tijd om zich voor te bereiden op haar rol in de spin-off van de Amerikaanse crimeserie The Blacklist. "Het interessante aan televisie is, het gaat zo ontzettend snel."

In The Blacklist: Redemption speelt de 52-jarige actrice de rol van Susan 'Scottie' Halsted. "Het is een ingewikkeld personage", zo vertelt Janssen aan NU.nl. "Ze heeft een heel sterk karakter en kan haar bedrijf in haar eentje aan, maar ze is ook erg beschadigd door wat er is gebeurd."

Susan 'Scottie' Halsted erft in The Blacklist: Redemption het bedrijf van haar man, van wie ze denkt dat hij overleden is. Daarnaast verloor ze haar zoon toen hij drie jaar oud was, maar ook hij blijkt nog in leven en werkt zelfs voor haar eigen bedrijf. 

Dat bedrijf, waar Halsted aan het hoofd komt te staan, is vergelijkbaar met een organisatie als de CIA. Haar personage moet daarom allerlei ingewikkelde operaties uitvoeren, maar naar hoe dat er in het echt aan toegaat moest Janssen vooral gissen.

De actrice kreeg van de producenten weinig tijd voor onderzoek. "Vrijdag kreeg ik één van de twee scripts, in het weekend moest ik beslissen, maandag kreeg ik het kostuum en dinsdagochtend begonnen we met filmen."

Hoe ze zich dan toch voorbereidde? "Ik werk altijd inside out: ik begin binnen en ga verder naar de buitenkant." Zo bekeek de actrice de persoonlijkheid van haar personage en hoe deze in de wereld opereert als zakenvrouw. 

Famke Janssen wil eigen films nooit terugkijken
Famke Janssen wil eigen films nooit terugkijken

Alles is mogelijk

Inmiddels zijn acht afleveringen van de serie opgenomen. In mei hoort Janssen of er nog meer afleveringen volgen. "In de tussentijd doe ik misschien snel nog een film."

Een Nederlandse film behoort volgens de actrice ook nog steeds tot de opties. "Alles is mogelijk. Het gaat mij altijd om kwaliteit en het verhaal. Waar het in de wereld wordt gemaakt, maakt mij niet uit."

Het liefst zou Janssen ook eens een Franse film opnemen. Ze heeft al meerdere aanbiedingen gehad, spreekt aardig Frans en heeft bovendien een Franse agent. "Maar in de afgelopen zes maanden waren er minder rollen voor goede films. Mensen gaan toch naar de televisie."

Of ze haar acteertalent in de toekomst nog inzet in Nederland of het houdt bij producties in andere landen, Janssen is in elk geval niet van plan om de Nederlandse taal te verleren. "Sommige mensen die naar Amerika emigreren gaan al heel snel heel slecht Nederlands praten."

Voor de actrice is het belangrijk om de taal wel bij te blijven houden. Onder meer door het contact met haar zussen blijft ze oefenen. "Het is de taal die ik het eerste heb geleerd, dus die hoop ik ook niet te verliezen."

The Blacklist: Redemption is vanaf 1 april bij Videoland te zien en vanaf 10 april bij RTL5.