De breed gedragen opvatting dat televisiekijkers steeds dezelfde acteurs in populaire Nederlandse dramaseries zien klopt niet. 248 personages worden door 205 acteurs gespeeld.

De Volkskrant onderzocht de vijftig best bekeken Nederlandse dramaseries van de afgelopen vijf jaar, die tussen 2012 tot eind 2016 te zien waren op televisie. Uitgesteld kijken werd niet bij de kijkcijfers opgeteld.

In totaal nam de krant 248 personages onder de loep. Conclusie: alleen Loes Luca speelt vier rollen (twee maal hetzelfde personage).

Daan Schuurmans, Anna Drijver, Noortje Herlaar, Anniek Pheifer en Ricky Koole zijn te zien in drie van de vijftig populairste series. De resterende 169 personages zijn verdeeld onder hetzelfde aantal acteurs en actrices.

Opleiding en geaardheid

Van iedere geselecteerde serie werden vijf hoofdpersonages door de krant doorgelicht. De redacteuren zochten uit wat voor beroep ze uitvoeren (vaak bij de politie), welke geaardheid ze hebben, welke opleiding ze hebben afgerond en wie de acteurs zijn die deze personages spelen.

Ook werd onderzocht of de televisiekijkers graag naar zijn eigen evenbeeld kijkt. Die stelling lijkt deels te kloppen.

Flikken Maastricht heeft in het zuiden van Nederland een hogere kijkdichtheid dan het landelijk gemiddelde (16 procent-13 procent), Flikken Rotterdam heeft meer kijkers in de Randstad en Dokter Deen (speelt zich af op Vlieland) heeft meer kijkers in het Noorden.

De krant laat in het stuk weten dat het onderzoek niet als wetenschap gezien moet worden. "Om conclusies te trekken over Nederlands drama zouden meer series onder de loep moeten worden genomen."