De wereldberoemde Italiaanse horrorregisseur Dario Argento komt in april naar Amsterdam. De 76-jarige grootmeester woont op 20 april een speciale editie van Cinema Egzotik bij, de maandelijkse filmavond van regisseur Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons.Op het programma staan twee van de beroemdste films van Argento, Suspiria (1977) en Opera (1987).

Argento staat te boek als een van de grootste horrorregisseurs van de twintigste eeuw. Hij was een van de geestelijk vaders van het zogenoemde 'giallo'-genre dat in de jaren zeventig en tachtig heel populair was. Het genre combineert gestileerde horror met bovennatuurlijke elementen en veel bloed, iets dat in de jaren tachtig in de VS werd overgenomen binnen het zogenoemde 'slasher'-genre. De term 'giallo' betekent geel, de kleur van de goedkope pocketboeken met verhalen binnen dit in Italië toen zeer populaire genre.

Suspiria ging op 20 april 1977 in première en vertelt over een Amerikaanse balletdanseres die op een dansschool in Freiburg belandt waar het spookt en waar flink wat moorden worden gepleegd. Opera vertelt over een sopraan die door een maniak wordt gedwongen te kijken hoe hij haar naasten om het leven brengt.

"Argento heeft een unieke stijl die, al fetisjeert hij geweld enorm, altijd een genot is om naar te kijken", vertelt Koolhoven. "Hij vertelt zijn verhalen in een ontzettend vreemde, maar prachtige droomrealiteit. Zijn werk is van grote invloed geweest op vrijwel alle genreregisseurs die na hem opkwamen." Beide titels worden in de originele Italiaanse versie vertoond en niet in de Engels nagesynschroniseerde versie. "Die versies voelen toch altijd veel kramperiger en dus gekunstelder aan."

De kaartverkoop is van start gegaan. Deze editie van Cinema Egzotik wordt georganiseerd in samenwerking met het festival Imagine, dat dan plaatsvindt in bioscoop Eye.