Sober maar goed gespeeld drama over een Columbiaanse bolletjesslikster die de risicovolle tocht naar Amerika maakt om uit geldzorgen te komen. @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Wie al het kerstvermaak graag even wil ontlopen of zijn ogen niet wil sluiten voor het wereldleed kan terecht bij het imponerende Maria Full of Grace , ondanks de titel allesbehalve een kerstverhaal. De Columbiaanse Maria Alvarez (Catalina Sandino Moreno) werkt in een rozenkwekerij waar ze weinig verdient en wordt afgebekt als ze een keer extra naar de wc wil. Het schamele loontje dat ze verdient moet ze grotendeels afstaan aan haar zus, een alleenstaande moeder die vindt dat Maria's loon haar toekomt. Wanneer Maria zelf zwanger blijkt van haar vriendje, een nietsnut, weigert ze berusten in een vergelijkbaar lot als berooide alleenstaande moeder. Ze grijpt de enige strohalm die een Columbiaanse in zo'n geval heeft met beide handen aan: een bestaan als 'muilezel', als bolletjesslikster.

70 muskaatdruiven

De praktische kant van het bolletjes slikken komt in Maria Full of Grace zo gedetailleerd aan bod dat de toeschouwer zelf bijna moet kokhalzen. Probeert u maar eens zo'n 70 muskaatdruiven in te slikken, en wel zónder te bijten want dat zou in het echt dodelijk zijn. Maria slaagt erin met enig hulp van een bakje olijfolie en wat tips van een ervaren slikster. In het vliegtuig naar New York poept Maria van de zenuwen al twee dure bolletjes uit en dan staat haar niets anders te doen dan ze opnieuw te slikken. Een scène die ik iedereen kan aanbevelen die met oudjaar graag een lijntje coke snuift- die coke is wellicht twee keer door het darmkanaal van een 'muilezel' gepasseerd.

Nachtmerrie

Maria weet de VS te bereiken maar het land der onbegrensde mogelijkheden heeft ook ontelbare hindernissen die het tot een nachtmerrie maken. Wat overigens niet wil zeggen dat Maria Full of Grace een opeenvolging is van deprimerende ellende. Maria is te trots en te slim om in zeven sloten tegelijk te lopen dat geeft de film ook een sprankje hoop, hoe ellendig de omstandigheden ook zijn. De overtuigend debuterende Catalina Sandino Moreno speelt Maria bovendien naturel; niet als slachtoffer maar als een trotse vrouw die haar schaarse kansen grijpt. Er wordt al gerept van een Oscarnominatie, maar dat zien we volgend jaar dan wel.

Het Parool: "maakt de schrijnende wereld van de drugsezels zichtbaar (..) een grote verrassing is (hoofdrolspeelster) Moreno"
De Volkskrant: "sober relaas (..) maakt de keuze om drugskoerier te worden aannemelijk"
In 18 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm