Michiel Huisman als een moderne ogende Middeleeuwse held, met Birgit Schuurman aan zijn zijde als Pi, een hedendaagse Sindala. Oogt prachtig maar bevat te veel flauwe grappen. @@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Floris opent met een leuk bedacht schrikeffect: er wordt een kluchtig toneelstukje opgevoerd met slechte pruiken. Wie door de professionele trailer was gelokt vreest even in een ouderwets oubollige Nederlandse film terecht te zijn gekomen. Maar wat blijkt: het is een klucht in de film, met Floris als toneelspeler.

Beroepskeuze

Deze Floris is namelijk niet zo'n held als zijn grootvader Floris van Rosemondt (Rutger Hauer, alleen kort op archiefbeeld te zien) en zijn vader (Victor Löw). Floris senior verfoeit de beroepskeuze van zijn zoon, die liever toneel speelt dan oorlog voert. Na een ruzie daarover wil pa zijn zoon niet meer kennen, en dus is Floris junior een film lang bezig zijn naam terug te verdienen. Daar krijgt hij de kans voor wanneer hij wordt gevangen gezet, samen met Pi. Floris klaagt eerst nog over twee op één cel (want de humor in Floris zit volle vette knipogen naar het heden) maar leert Pi waarderen als ze samen weten te ontsnappen.

Heilige Nagel

Intussen is de jacht ingezet op de Heilige Nagel, het relikwie dat het verhaal op gang moet houden en volgens de overlevering van het kruis van Jezus afkomstig is. Ondanks die gewijde oorsprong wordt het kostbare kleinood uit de kont van een paard tevoorschijn gehaald door de jonge Hertog van Bourgondië (rol van In Oranje's Yannick van de Velde, tevens zoon van de regisseur). De Heilige Nagel zou de eigenaar onoverwinnelijk maken, dus wil de slechte hertogin van Gelre (Linda van Dyck) de spijker in handen krijgen. Zij stuurt Van Rossum junior (Daan Schuurmans), Kleine Pier (Camilla Siegertsz) en sergeant junior (Kees Boot) erop af- inderdaad, het nageslacht van de schurken uit de tv-serie.

Goede Wind, Slechte Wind

Wat meteen de vraag opwerpt: als Floris alweer de kleinzoon van de oorspronkelijke Floris is, hoe kunnen de drie bovenstaande juniors dan pas één generatie verder zijn? Waarschijnlijk omdat Hauer de rol van vader weigerde en van Huisman vervolgens maar een kleinzoon werd gemaakt, met Löw als vader. Veel doet het er ook niet toe, want in deze familiefilm wordt weinig serieus genomen. Pi verkleedt zich voortdurend zonder bagage te hebben, en een groep kermisklanten voert de soapklucht Goede Wind, Slechte Wind op, mét reclame-onderbrekingen. Als u om dat laatste moet lachen boft u, want Floris zit vol met dit soort anachronistische meligheden.

Molenwiek

De slappe grappen haalt het niveau van de film onnodig naar beneden, want Floris ziet er spectaculair uit. 'On-Nederlands', zou je bijna zeggen, maar dat is een misplaatste term: Floris is juist reuze Nederlands, met kaasmolens en gevechten op schaatsen. En de makers eren de klassieke televisieserie wanneer Van Rossum aan een molenwiek wordt gebonden of Floris een kasteel weet binnen te dringen dankzij een list met voedsel die hem op een melaatste laat lijken. Iets minder goedkope lolligheden en Floris was dé kersttip van dit jaar geweest. Maar ach, waarschijnlijk maakt dat kluchtige element de film juist een uitje voor het hele gezin.

Het Parool: "amusante film (...) ironisch ridderavontuur"
De Volkskrant: "ellenlange parade van anachronistische oubolligheden (..) het resultaat is geestig, noch spannend"
In 98 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm