Chantal Janzen is vanaf donderdag te zien in Het Verlangen als 'schrijfster' Brigitte Hooijmakers die zich door twee uitgevers laat wegzetten als de bedenkster van een bestseller. De meningen van recensenten over de romantische komedie lopen ver uit elkaar.

AD - vier sterren

"Het platgefilmde genre van de Nederlandse romantische komedie levert af en toe toch nog een film op die kan verrassen. De makers van Alles is Liefde (2007), waarmee deze hausse aan geestige relatiefilms werd ingeluid, krijgen het voor elkaar met Het Verlangen, een film die meer komisch dan romantisch is. (...) Het Verlangen gaat vooral over hoge en lage kunst, de invloed van de media op literaire uitgeverijen en het belang van een mooi paar schoenen. Dat alles maakt van Het Verlangen een heerlijk onvoorspelbare film."

Lees de hele recensie

Volkskrant - twee sterren

"Het verlangen zit vol bruikbaar contrast: schoonheid tegenover intellect, pedanterie tegenover infantiliteit. Maar de uitwerking hapert op grapniveau: het is allemaal flauw, of heel flauw. Brigitte begrijpt steeds allerlei moeilijke woorden niet, stotteraar Herman stottert. Chantal Janzen heeft goed geoefend op haar Amsterdamse accent en beschikt over komisch talent, maar als Brigitte blijft ze Chantal Janzen van de televisie die nu even plat praat. Een halverwege de film al sleets effect. Haar personage bezit ook nauwelijks kenmerkende karaktertrekken, buiten dat accent. Brigitte wil vooruit in het leven en ze houdt van schoenen, dat is het wel."

Lees de hele recensie

Telegraaf - vier sterren

"Met Het verlangen neemt de distributeur ook het publiek flink in de maling. Gepresenteerd met een heuse 'roze' loperpremière oogt de nieuwe film van Joram Lürsen (Alles is liefde, Publieke werken) aanvankelijk als een zoete rom-com. Maar het verhaal ontpopt zich meer en meer tot een inktzwarte komedie over schone schijn in de uitgeefwereld. Seks verkoopt, ook in boekenland. En aanschuiven bij De wereld draait door of op de Frankfurter Buchmesse borrelen met Robert Vuijsje en Ronald Giphart, ook dat blijkt met een knap koppie toch een stuk eenvoudiger."

Chantal Janzen speelt in de nieuwe film Het Verlangen
Chantal Janzen speelt in de nieuwe film Het Verlangen

Trouw - drie sterren

"Janzen pakt het in haar eerste echte hoofdrol aardig op, kletsend in plat Amsterdams, en struikelend over begrippen als 'existentiële crisis' en 'contradictio in terminis'. Als Brigitte slaat ze ook een echte schrijver aan de haak, Aaron Golsteijn, duidelijk gemodelleerd naar Arnon Grunberg - die het boekenbedrijf zelf al eens om de tuin leidde met pseudoniem Marek van der Jagt. Zo zijn er nog wat ontwikkelingen, maar het blijft allemaal wat mak, alsof scenarist Frank Ketelaar en regisseur Joram Lürsen zich toch niet te veel wilden branden aan het literaire wereldje. De satire, die wel degelijk in het idee besloten ligt, blijft uit."

NRC - vier sterren

"De film barst van de goed getroffen bijrollen, met onder andere Jelka van Houten als dommige collega-schoenenverkoopster en Matteo van der Grijn als pittbullminnende criminele bodyguard. Erg goed is Jochum ten Haaf als de dwaas-romantische schrijver Aaron Golsteijn, met die typische mengeling van zelfhaat en pedanterie moeiteloos herkenbaar als Arnon Grunberg: deels innemende nerd, deels zelfverklaarde halfgod. Maar niet alleen de literaire wereld krijgt er liefdevol van langs. Chantal Janzen overtreft zichzelf in haar vertolking van Brigitte, die ze met veel zelfspot neerzet als een vulgaire uitvergroting van haar eigen publieke persona. Denk: rode loper, glossy's, designjurkjes en RTL Boulevard."