De wereldwijde omzet van bioscopen is in het afgelopen jaar licht gestegen met 0,5 procent naar 38,6 miljard dollar (ruim 35,7 miljard euro). Daarmee bereikte de bioscoopomzet opnieuw een recordhoogte.

Dat blijkt uit een rapport woensdag van The Motion Picture Association of America (MPAA).

De omzet in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) steeg met zo'n 2,4 procent naar 11,4 miljard dollar (10,6 miljard dollar). In Europa, het Midden-Oosten en in Afrika liep de omzet met zo'n 2,1 procent terug naar 9,5 miljard dollar. In vergelijking met 2012 was de daling zelfs 11 procent.

In Latijns-Amerika was de daling het grootst: 17,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. China, een van de grootste filmmarkten ter wereld, liet ook een lichte daling van de omzet zien. Daar liep de bioscoopomzet terug met bijna 3 procent naar 6,6 miljard dollar.

Andere Aziatische landen laten juist een stijging zien. Japan groeide met 11 procent naar 2 miljard dollar, terwijl India zelfs met 19 procent steeg tot 1,9 miljard dollar. De Aziatisch-Pacifische regio groeit de laatste jaren flink. Tussen 2011 en 2016 groeide de omzet met 4,5 miljard dollar, een stijging van ruim 43 procent.

Volgens de MPAA liepen de inkomsten in een aantal landen terug door de dollarkoers en de hogere ticketprijzen. Bezoekers van films in de VS en Canada betaalden gemiddeld 8,65 dollar (8 euro) per filmkaartje, een stijging van 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Jonger

Uit het rapport van de MPAA blijkt dat steeds meer jonge mensen bioscopen bezoeken. In iedere leeftijdscategorie was een stijging te zien, behalve bij de leeftijden 40 tot 49 jaar en 60 jaar en ouder.

De MPAA denkt dat de stijging van de omzet te maken heeft met de data waarop grote films worden gelanceerd. Normaal worden blockbusters uitgebracht tijdens de zomer- en Kerstvakantie, maar steeds vaker worden deze films verspreid over het jaar uitgebracht. Daardoor hoeven consumenten niet te twijfelen over welke film ze willen zien.

Opvallend is dat de omzet van 3D-films met 8 procent daalde, terwijl het aantal 3D-films dat werd uitgebracht met een derde steeg.

Captain America

Filmstudio Disney draaide wat betreft de films met de meeste omzet het beste jaar in 2016. De volledige top vier bestaat uit films van Disney, met op de eerste plaats Captain America: Civil War (1,15 miljard dollar). Daarna volgen Finding Dory (1,03 miljard dollar), Zootopia (1,02 miljard dollar) en The Jungle Book (966,6 miljoen dollar).

Star Wars: The Rogue One staat niet in de top vijf, omdat de film pas medio december werd uitgebracht. Desondanks haalde de film in de laatste twee weken van het jaar 801,9 miljoen dollar op. In 2017 ging de film alsnog over het miljard heen.