In een ziekenhuis in Alkmaar is Thijs Chanowski op 86-jarige leeftijd overleden. Chanowski was een veelzijdige televisieproducent, onder meer verantwoordelijk voor de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter

Hij kreeg prijzen voor zijn tv- en filmwerk en zocht altijd naar technische innovaties. Chanowski overleed na een ziekbed, zo maakte een vriend van de familie bekend.

Chanowski (1930, Hamburg) maakte ooit carrière als jazzbassist, vooral in Frankrijk waar hij optrad met topsolisten als saxofonist Don Byas en violist Stéphane Grappelli. Via regel- en productiewerk in de muziekwereld kwam hij steeds meer in contact met technici, grafici en decorontwerpers.

Begin jaren zestig richtte hij zijn eigen productiebedrijf op, met een bijzondere interesse voor nieuwe opnametechnieken. Chanowski was al van jongs af aan bezig met technologieën, zag er de oneindige mogelijkheden van in en maakte er in zijn productiewerk voor tv en film veel gebruik van. Halverwege de jaren zestig begon hij met de productie van het kinderprogramma De Fabeltjeskrant, met (Engelse) poppen naar scenario’s van Leen Valkenier. 

Onderzoeker

Na De Fabeltjeskrant werkte hij als ondernemer/onderzoeker met technologiebedrijven (zoals Philips) mee aan de ontwikkeling van onder meer de beeldplaat en de chroma-key (het filmen tegen een groen scherm waar later met computers die achtergrond wordt ingevuld).

Ook richtte hij zijn eigen multimedia-lab op. Medio jaren negentig werd hij aangesteld als buitengewoon hoogleraar databases en zoeksystemen aan de Universiteit van Amsterdam. Chanowski woonde in Bergen en overleed dinsdag 7 maart.