Regisseur Guus Verstraete is op 69-jarige leeftijd overleden. De echtgenoot van Simone Kleinsma werd eerder deze week opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen.

''In totale verbijstering laat de familie weten dat Guus Verstraete vanochtend vroeg op 69-jarige leeftijd is overleden. Guus werd eerder deze week opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen. De familie vraagt hun privacy te respecteren'', laat een woordvoerder van de familie weten.

Verstraete regisseerde een aantal televisiefilms en -series, waaronder Bassie en Adriaan en Ik ben Joep Meloen. Met Joop van den Ende maakte hij shows als Wedden, dat?, De Surpriseshow en De Soundmixshow.

Daarnaast regisseerde hij Laat de LeeuwMooi! Weer De Leeuw en Ron's Honeymoon Quiz.

De regisseur trouwde in 1990 met actrice Simone Kleinsma. Uit een eerder huwelijk had hij al drie kinderen.

Ruggengraat

Ron Brandsteder werkte lang en intensief samen met Verstraete, onder meer aan Ron's Honeymoon Quiz.

Brandsteder stelt met het overlijden van Verstraete "drie mensen te zijn kwijtgeraakt: een geweldige collega, een goede vriend en een van de leukste mannen uit de Nederlandse televisiewereld. Guus is, samen met Joop van den Ende, een van de mannen die Aalsmeer groot heeft gemaakt." 

Verstraete was de ruggengraat van alle programma's waar hij aan meewerkte, aldus Brandsteder. "Het was een vakman met smaak, die onder aan de ladder was begonnen als dolly-puller."

Verstraete zag, deed en zei altijd precies de juiste dingen. "Zeker in het begin van mijn carriere worstelde ik vaak met twijfels. Het is dan heerlijk om iemand als Guus naast je te hebben, waar je zoveel respect voor hebt en die je overal doorheen sleept." 

Brandsteder vindt het jammer dat het vak van televisieregisseur niet meer de waarde wordt toegekend die het vroeger had. "Als ik nu nog wel eens langskom in televisieprogramma's, is er vaak niet eens meer een regisseur. Het is onbegrijpelijk dat die belangrijke plek vaak gewoon is wegbezuinigd."

Diep verdrietig

Ook Van den Ende is heel erg geraakt door de dood van Verstraete.

"Ik ben diep, diep verdrietig dat mijn oudste vriend - 42 jaar lang, begenadigd televisieregisseur en vooral een fijn mens met veel humor - is heengegaan. De gedachtes van mijn vrouw Janine en mij zijn bij Simone, zijn kinderen en kleinkinderen om dit onverwachte, grote verlies te kunnen verwerken", zei hij vrijdagmiddag.

Het beste

Verstraete wist uit iedereen op de set het beste te halen. Dat stelt Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, in een reactie op het overlijden van de bekende televisieregisseur. Verstraete maakte in 1978 De Plaaggeest, de roemruchte eerste serie over de clown en de acrobaat.

"We hebben van Guus ontzettend veel geleerd. Hij nam iedereen serieus, en wist iedereen op de set tot grote prestaties te motiveren. Dát is de taak van een regisseur ook, volgens mij." Bovendien had de regisseur een groot talent voor improvisatie. "Al stortte het decor in tijdens de live-uitzending, dan wist Guus de boel toch nog te redden."

Daarnaast had Verstraete een groot gevoel voor humor, herinnert Van Toor zich. "We kregen in die tijd heel veel boze reacties van ouders van wie de kinderen niet meer durfden te gaan slapen omdat de plaaggeest zo eng was. Maar als we Guus daarover vertelden, lachte hij alleen maar. 'Moet kunnen', reageerde hij dan."

Na de eerste reeks van Bassie en Adriaan ging Verstraete zich toeleggen op de grote spelshows van Ron Brandsteder, Henny Huisman en André van Duin. "Daar was hij denk ik nóg beter op zijn plek dan bij ons op de set", aldus Van Toor. "Hij werd het gelukkigste als hij veertig camera's tot zijn beschikking had. En daar hadden wij natuurlijk het geld niet voor."

BN'ers

Op social media hebben nog meer bekende Nederlanders vrijdag geschokt gereageerd op de dood vanVerstraete. Velen hebben een foto of een persoonlijke herinnering aan hem gedeeld.

"Ik wilde zoveel hierbij schrijven, maar dat lukt me eigenlijk niet", schrijft Chantal Janzen op Instagram. "Vandaag zijn we in Studio 24 in Hilversum een nieuwe tv-show aan het opnemen. Zo eentje met alle toeters en bellen. Dus exact aan het doen waar deze allerliefste man van hield."

"Met heel veel mensen voor en achter de schermen die op hun beurt weer van hem hielden. Vandaag doen we het met veel verdriet met z'n allen, voor hem. Dag lieve lieve vriend. Dankjewel voor alles."

"Guus, zoveel met je gewerkt dit is ongelofelijk. Ben geschokt, deze regie had je niet in handen", reageert Jeroen van der Boom.

Tranen

Ook Danny de Munk is geschrokken. "Verdomme Guus! Tranen in mijn ogen van verdriet", schrijft hij. "Zoveel met je meegemaakt & gewerkt samen. Koester onze herinneringen .. Rust in vrede mijn gab."

Jim Bakkum deelde een video van een optreden van hem en Paul de Leeuw die Verstraete regisseerde. "Dit fragment heeft Guus anderhalf jaar geleden geregisseerd en vind dit visueel één van de mooiste optredens uit mijn carrière. Guus was een vakman en wist precies wat hij deed."