Angelo de Witt, die beweerde een Oscar te hebben binnengesleept voor de visual effects voor The Jungle Book, loog over zijn aanwezigheid op de rode loper van de Oscars in Los Angeles.

De Witt photoshopte zichzelf op de rode loper en bewerkte zijn IMDB-pagina, een profiel voor filmprofessionals. De filmsite vraagt filmmakers om een bewijs van hun aandeel in een film, maar hoe streng daar op gecontroleerd wordt en hoe groot het aandeel van een maker moet zijn is niet duidelijk.

Daarmee deed hij verschillende media, waaronder NU.nl, geloven dat hij met zijn team een Oscar won en hij in de zaal zat in Los Angeles.

Ook een foto op Instagram had hij gephotoshopt. Daarop leek het alsof hij over de Walk of Fame liep in Los Angeles. In een video op Youtube vertelt hij aandacht te hebben willen vragen voor het werk van grafische artiesten. Hij biedt zijn excuses aan voor de "uit de hand gelopen grap".

Woensdag loog De Witt in het AD dat de Oscars voor hem deuren openden. "Ik ben bij lange na niet beroemd, maar mensen beginnen mijn naam wel te kennen."

De Witt bekent in zijn vlog wel een kleine bijdrage te hebben geleverd aan het bedrijf Weta Digital, de echte makers van de visual effects van de film. De bijdrage is volgens Brandpunt echter zo minimaal, dat het visual effects-team nog nooit van hem heeft gehoord. In totaal staan in de credits van de visuele effecten zo'n duizend mensen.

Deze Nederlanders wonnen een Oscar in het verleden
216
Deze Nederlanders wonnen een Oscar in het verleden