De Nederlands-Surinaamse speelfilm Tuintje in mijn hart is sinds donderdag in de bioscopen te zien. Recensenten noemen de film "een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen" en een film die "clichés liever omhelst dan mijdt".

De Telegraaf - 2,5 sterren

"Dat Tuintje in mijn hart nog enigszins aardig wegkijkt, is te danken aan het enthousiaste spel van Leo Alkemade en Edwin Jonker, acteurs die minder problemen hadden met het vooral witte vertelperspectief. Daaromheen maken de gastoptredens van Prem Radhakishun (als politiecommissaris) en Jörgen Raymann (indiaan) deze pretentieloze, maar goedbedoelde ensemblefilm compleet. Evenals het voorspelbare gebruik van vrolijke popsongs van Broederliefde, Trafassi en Kenny B."

NRC - 1 ster

"Het zal vast niet de bedoeling zijn geweest van de makers van Tuintje in mijn hart om Surinamers af te schilderen als oversekst, hypocriet en obees. Helaas is dat precies wat gebeurt in deze mislukte poging tot satire. Geen humoristische ‘clash of cultures’ wordt het, maar een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen. Overspel en losse zeden lijken hier normaal, de dominee is een seksistische gierigaard en actrice Sanne Vogel komt als dieetmissionaris de Surinaamse vrouw helpen afslanken. O, en de witte Surinamer is natuurlijk een verkrampte nerd met een bril."

AD - Twee sterren

"Tuintje in mijn hart probeert wanhopig aan de voorwaarden van een romantische komedie te voldoen, maar de humor is schaars, het acteren stuntelig en de inhoud rommelig. Over de interessantste rol - Gladys (Beppie Melissen), moeder van vier hoofdpersonages - wordt de kijker niets wijzer. Het meest lachwekkend moment komt voor rekening van Jörgen Raymann als hij in beeld verschijnt als langharige bosindiaan."

Volkskrant - Drie sterren

"Ja hoor, amper vijf minuten nadat de hoofdpersonages van Tuintje in mijn hart in Paramaribo zijn aangekomen, weerklinkt Trafassi's klassieker Wasmasjien. Kleine wasjes, grote wasjes: dit is duidelijk een film die de clichés over Suriname liever omhelst dan mijdt. (...) Eigenlijk te plat voor woorden, deze productie van Klaas de Jong (Sneekweek, Apenstreken, Verliefd op Ibiza). Maar scenarist Lars Boom, regisseur Marc Waltman (beiden Nederlanders) en hun Nederlands-Surinaamse cast voeren de karikaturen met zoveel schwung en gesmeerde dialogen op dat je je toch - tot op zekere hoogte althans - gewonnen geeft."

Lees de hele recensie

Het Parool - Twee sterren

"Door alle geschmier en lolligheid valt de serieuze achtergrond van de film - de verhouding tussen Surinamers die naar Nederland zijn gegaan en degenen die in Suriname zijn gebleven - volledig weg. Valt er dan niets goeds over Tuintje in mijn hart te zeggen? Jawel, Suriname heeft mooie landschappen."