Rifka Lodeizen moest tijdens de opnames van de nieuwe film Verdwijnen in Noorwegen naakt in een wak springen. De 44-jarige actrice had het gevoel alsof ze 'door duizend messen' werd gestoken.

"We waren bijna twee maanden in Noorwegen. Het was daar geweldig, met een heel fijne club mensen, maar inderdaad akelig koud. Met als dieptepunt de dag waarop ik tot twee keer toe naakt in een wak moest springen", zegt Lodeizen in gesprek met de VPRO Gids.

Dat de actrice in meerdere scènes naakt voor de camera moest staan, vond ze aanvankelijk niet zo'n heel fijn idee. "Ik heb een paar jaar geleden tegen mijn agent gezegd dat ik eigenlijk geen seksscènes meer wil doen, maar dat heeft niet erg geholpen, want sindsdien lijk ik er meer te spelen dan ooit tevoren."

Lodeizen erkent echter dat het naakt in Verdwijnen functioneel was, omdat het enkele sleutelscènes uit de film betreft.

"Toen Boudewijn (Koole, regisseur, red.) me vooraf liet zien hoe hij het wilde aanpakken, aan de hand van voorbeelden uit andere films, schrok ik wel even hoor. Het moest echt bloot, realistisch, niet met een smaakvol lampje erop en wat strategisch geplaatste voorwerpen in beeld. Het was een pittige opnamedag, maar ik kan goed leven met het resultaat."

Verdwijnen is vanaf begin maart in de bioscopen te zien.