De Oscar die werd uitgereikt aan The White Helmets, een documentaire over Syrische vrijwilligers die burgerslachtoffers van de oorlog bijstaan, laat volgens de reddingsgroep zien dat mensen hun missie steunen.

Raed Saleh, hoofd van de Syrische burgerbescherming, gaf maandag een reactie op Twitter. "We zijn vereerd dat The White Helmets een Oscar heeft ontvangen. Maar we zijn niet blij om te doen wat we doen. We verafschuwen de realiteit waarin we leven."

Leden van de reddingsgroep konden niet bij de Oscar-uitreiking aanwezig zijn. Er waren wel visa geregeld, maar Saleh was niet staat om zijn werk neer te leggen vanwege de grote hoeveelheid luchtaanvallen van afgelopen dagen. Daarnaast werd het paspoort van cameraman en vrijwilliger Khaled Khatib door de Syrische autoriteiten geblokkeerd. 

Netflix

De prijswinnende Netflix-documentaire, geregisseerd door de Britse Orlando van Einsiedel, volgt vrijwilligers bij het uitvoeren van reddingsoperaties in Aleppo en tijdens hun training in Turkije. Zij zijn actief in door rebellen bezette gebieden in Syrië, die onderhevig zijn aan bombardementen van de Syrische overheid en de Russische luchtmacht.

De Syrische regering, onder leiding van president Bashar al-Assad, beschuldigde de groep ervan een front van Al-Qaeda te zijn en beweerde dat de groep filmmateriaal vervalst heeft. Dit zou gebeuren voor "propaganda-doeleinden". 

De vrijwilligers ontkennen deze aantijgingen. Zij zijn blij met de erkenning die ze nu voor hun werk krijgen. "We hopen dat deze film en de aandacht ervoor helpt om de wereld het bloedvergieten in Syrië te stoppen", aldus Saleh.