Chantal Janzen werd aan het begin van haar carrière een keer aangezien voor zangeres Do. "De fan kwam hysterisch huilend naar me toe voor een handtekening. Ik heb toen maar gedaan alsof ik Do was en ben heel hard weggerend."

Dat vertelt de actrice in een gesprek met NU.nl.

In Het Verlangen, van Joram Lürsen, speelt de actrice Brigitte Hooijmakers, die een slecht script inlevert bij een uitgeverij. De uitgeverij ziet niets in haar verhaal, maar wel in dat van een oude, stotterende man.

De uitgevers besluiten om te doen alsof Brigitte het goede manuscript heeft geschreven en laten haar zich voordoen als een goede schrijfster.

De film draait vooral om het anders voordoen dan je bent. Daar heeft Janzen ervaring mee, getuige het voorval dat ze werd aangezien als zangeres Do. "Ik vond het toen zo zielig voor dat meisje dat ze de verkeerde voor zich had, dat ik het maar heb meegespeeld. Maar het was wel heel genânt."

Bekendheid

Alex Klaassen, die een van de uitgevers speelt, wordt ook niet altijd juist herkend. Klaassen hoort vaak "jij bent die BN'er toch?" als hij door Amsterdam loopt.

"Dat is echt heel irritant. Ik zeg dan dat ik inderdaad bekend ben en het wordt dan nog genânter als mensen dan zeggen: 'maar wie ben je ook alweer?' Dat ze dan doen alsof ze me kennen, maar ook weer niet. En ik moet dan uitleggen dat men me bijvoorbeeld kan kennen van Het Klokhuis of Gooische Vrouwen."

Tegenwoordig wordt zijn tegenspeelster Janzen niet meer voor iemand anders aangezien. Maar als ze zou mogen kiezen om eens een dagje iemand anders te mogen zijn, dan zou ze graag in de huid kruipen van de comédienne en presentatrice Ellen DeGeneres.

"Ik zou Ellen niet willen zijn omdat ik dan aan haar vrouw kan zitten, maar omdat ik veel van haar zou kunnen leren. Zij vaart heel erg op haar eigen kompas, met haar eigen humor. Net zoals Chelsea Handler. Dat werkt en dat moet je ook maar durven."

"Als ik mag ruilen, zou ik graag een fly on the wall zijn", vertelt Gijs Naber, die samen met Alex Klaassen het uitgeversduo speelt. "Ik ben altijd heel erg nieuwsgierig naar het leven van andere mensen en het lijkt me heerlijk als ik zo bij iedereen in huis naar binnen zou kunnen vliegen en zou kunnen zien hoe het eraan toegaat."

Chantal Janzen speelt in de nieuwe film Het Verlangen
Chantal Janzen speelt in de nieuwe film Het Verlangen

Jezelf zijn

Maar het kan ook handig zijn om gewoon jezelf te zijn, ondervond Alex Klaassen. "Ik heb nog nooit zelf mijn bekendheid gebruikt om dingen voor elkaar te krijgen, maar heb wel eens een upgrade in een vliegtuig gekregen omdat ik herkend werd door een stewardess. Zij was groot fan van de serie Gooische Vrouwen en bood me een betere plek aan. Nou, ik denk dat iedereen zo'n kans zou pakken!" 

"Een familielid belde eens een restaurant om te vragen of er nog plek was", vertelt Janzen. "We wilden uit eten gaan voor de huwelijksdag van mijn ouders, maar er was helaas geen plek. Toen heb ik zelf gebeld en was er ineens plek. Normaal zou ik zoiets nooit doen, maar voor mijn ouders deed ik het. Nu wil ik er ook nooit meer eten, omdat ik weet dat ze mensen dus niet gelijk behandelen."