Het foutief uitroepen van La La Land als winnaar in de categorie beste film heeft afgelopen zondagnacht voor een uniek moment tijdens de Oscars gezorgd. Nooit eerder kreeg een titel per ongeluk de belangrijkste filmprijs in handen. 

Dat laten medewerkers van de Academy Awards, de organisatie van de Oscars, aan The Hollywoord Reporter weten.

Warren Beatty, die samen met actrice Faye Dunaway de winnaar in de categorie beste film mocht uitroepen, las een kaart uit een verkeerde enveloppe op.  De fout werd veroorzaakt doordat er twee enveloppen voor de categorie beste actrice in omloop waren, bevestigt het accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers, dat verantwoordelijk was voor de juiste gang van zaken.

De volledige cast van La La Land had zich al op het podium verzameld om hun dankbriefjes voor te lezen, toen La La Land-producent Jordan Horrowitz de microfoon greep en zei dat er fout gemaakt was. Niet La La Land, maar Moonlight had de prijs voor beste film gewonnen.

Drie opmerkelijke momenten uit de Oscar-geschiedenis
153
Drie opmerkelijke momenten uit de Oscar-geschiedenis

Geen grap

Beatty nam daarna het woord en legde uit dat hij de kaart en enveloppe voor beste actrice had gekregen en dat zijn fout absoluut niet als grap bedoeld was.

Moonlight-regisseur Barry Jenkins denkt ook dat er twee kaarten waren, maar wil in gesprek met Deadline vooral benoemen hoe goed de cast van La La Land op de fout anticipeerde: "Ze waren zo ontzettend aardig, ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn als je in zo'n situatie zit."

Pers reageert stomverbaasd op blunder met verkeerde Oscarwinnaar
Pers reageert stomverbaasd op blunder met verkeerde Oscarwinnaar