In de nacht van zondag op maandag zijn voor de 89ste keer de Oscars uitgereikt. De prijs voor beste film ging daarbij naar Moonlight. In eerste instantie werd deze prijs uitgereikt aan La La Land, maar dat bleek een fout te zijn.

Warren Beatty, die samen met actrice Faye Dunaway de winnaar in de categorie beste film mocht uitroepen, las een kaart uit een verkeerde enveloppe op.

De volledige cast van La La Land had zich al op het podium verzameld om hun dankbriefjes voor te lezen, toen La La Land-producent Jordan Horrowitz de microfoon greep en zei dat er fout gemaakt was. 

Beatty nam daarna het woord en zei dat hij de enveloppe met daarin de kaart van beste actrice had gekregen en dat zijn fout absoluut niet als grap bedoeld was. De fout werd veroorzaakt doordat er twee enveloppen voor de categorie beste actrice in omloop waren, bevestigt het accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers, dat verantwoordelijk was voor de juiste gang van zaken.

Beste acteur en actrice

Manchester by the Sea-acteur Casey Affleck won de prijs voor beste acteur. La La Land-actrice Emma Stone ontving de Oscar voor beste actrice.

De Oscar voor beste regisseur ging naar Damien Chazelle voor de film La La Land. De film heeft in totaal zes Oscars binnengehaald, terwijl de film veertien nominaties had. "Ryan Gosling en Emma Stone, jullie brachten deze film tot leven", zei Chazelle over de prestaties van de hoofdrolspelers.

Affleck en Stone nemen Oscars voor beste acteur en actrice in ontvangst
Affleck en Stone nemen Oscars voor beste acteur en actrice in ontvangst

Bijrollen

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar Mahershala Ali voor zijn rol in Moonlight. "Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. Het was een geweldige ervaring", zei de acteur over zijn werk in de film.

Viola Davis (Fences) won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. Davis toonde zich erg emotioneel toen ze de prijs in ontvangst nam. "Ik ben een artiest geworden. En godzijdank kunnen wij met ons beroep laten zien hoe we het leven vieren."

O.J.: Made in America, de documentaire over de beruchte rechtszaak tegen O.J. Simpson uit de jaren 90, viel ook in de prijzen.

Inreisverbod

De Iraanse film The Salesman won de prijs voor beste buitenlandse film. De regisseur was echter niet in de Verenigde Staten om de prijs op te halen. "Dit doe ik uit respect voor mensen uit mijn land", schreef hij in zijn bedankbrief.

Zijn afwezigheid houdt verband met het inreisverbod dat president Trump begin dit jaar instelde voor inwoners van bepaalde islamitische landen. Hoewel de rechter oordeelde dat het verbod ingetrokken moest worden, besloot de regisseur van The Salesman toch niet naar de VS af te reizen. Naast dit gebaar stond de uitreiking ook op andere punten in het teken van kritiek op het door Trump gevoerde beleid. 

Late night-presentator Jimmy Kimmel, gastheer van de avond, maakte ook een verwijzing naar Trump. "Er kijken 225 landen die een hekel aan ons hebben" , aldus Kimmel. "Ik wil Trump eigenlijk bedanken. Vorig jaar leken de Oscars racistisch, maar nu..."

Justin Timberlake opent de 89e editie van de Oscars
Justin Timberlake opent de 89e editie van de Oscars

Politiek statement op rode loper

De acteurs en actrices verschenen zoals gebruikelijk in hun mooiste kleding op de rode loper in Los Angeles. Voorafgaand aan de uitreiking besteden veel televisiezenders aandacht aan de kleding van de artiesten.

Een aantal sterren viel dit jaar extra op voorafgaande aan de uitreiking van de Oscars. Verschillende acteurs en actrices droegen namelijk een blauw lintje van de ACLU, de American Civil Liberties Union, een organisatie die zich inzet voor de burgerlijke vrijheden.

De ACLU ligt geregeld in de clinch met de Amerikaanse regering sinds het aantreden van president Donald Trump. De organisatie startte bijvoorbeeld succesvol een rechtszaak tegen het inreisverbod van Trump.

Overige prijzen

Onder andere Fantastic Beasts and Where to Find Them (beste kostuumdesign), The Jungle Book (beste visuele effecten), Arrival (beste audiobewerking), Hacksaw Ridge (beste audiomix) en Suicide Squad (beste make-up) hebben eveneens een prijs binnengesleept. 

Hoe wordt een Oscarwinnaar uitgekozen?
47
Hoe wordt een Oscarwinnaar uitgekozen?