Bill Paxton, bekend van rollen in onder meer de films Twister, Titanic en Aliens, is zaterdag overleden.

De acteur is overleden door complicaties die optraden na een operatie, meldt TMZ. Hij is 61 jaar geworden.

Paxton was bijna dertig jaar getrouwd met Louise Newbury. Ze hebben twee kinderen, James (geboren in 1994) en Lydia (uit 1997).

"Bill's passie voor zijn vak was bekend bij iedereen die hem heeft gekend", luidt het overlijdensbericht van zijn familie. "Niemand kon heen om zijn warmte en oneindige energie."

Diverse collega's uit het filmvak hebben gereageerd op het overlijden van de acteur. "Ik ben verscheurd door het overlijden van mijn dierbare vriend en een van de beste acteurs uit het vak", twittert Rob Lowe. Hij was samen met Paxton te zien in Frank & Jesse.

Ook Jamie Lee Curtis, die met de acteur speelde in True Lies, liet via Twitter haar reactie op het nieuws weten. "Een grappige, getalenteerde en liefdevolle man. Mijn liefde en steun gaat uit naar Louise, hun kinderen en de rest van zijn familie."

Golden Globe

Bill Paxton speelde vier decennia lang talloze rollen, waaronder een bijrol in Titanic, maar was ook te zien in Aliens . Hij had in 1996 een hoofdrol in Twister van de Nederlandse regisseur Jan de Bont.

Hij werd onder andere voor enkele rollen genomineerd voor een Golden Globe en een Emmy. De laatste grote filmrol die Paxton speelde was in Nightcrawler (2014), waarin hij de tegenspeler was van Jake Gyllenhaal.

Gedurende zijn carrière speelde hij in meer dan 80 films en series. Momenteel is hij te zien in de televisieserie Training Day. Ook regisseerde Paxton een paar films, waaronder de goed ontvangen reli-horror Frailty.