Heleen van Royen maakte over haar dementerende moeder de documentaire Het doet zo zeer. Ze verzamelde 240 uur aan beeldmateriaal, terwijl haar moeder steeds meer herinneringen kwijtraakte. NU.nl verzamelde de recensies van verschillende Nederlandse media over de documentaire.

De Volkskrant - 4 sterren

"Van Royen doet nuchter verslag, ook tijdens intieme momenten, en behoedt de kijker voor sentiment. Met humor ook: dat Heleen samenwoont met de jongere Bart en Ton van Royen (bekend van televisie) nu formeel ex-schoonzoon is, blijft haar moeder verbazen."

Lees hier de hele recensie

Het Parool - 4 sterren

"Dementie is de laatste jaren veelvuldig gedocumenteerd. Toch voegt Van Royen met Het Doet Zo Zeer een interessante titel toe aan het canon. Ze filmde alle beelden zelf en koos meestal voor het simpelst mogelijke kader: haar moeder op de bank."

"Het beperkte perspectief geeft deze documentaire een ongekend intiem karakter. Je zou het een veredelde homevideo kunnen noemen, maar dan wel eentje met universele zeggingskracht."

Lees hier de hele recensie

Bekijk hier de trailer van 'Het doet zo zeer'
Bekijk hier de trailer van 'Het doet zo zeer'


De Telegraaf - 3,5 ster

"Van Royen bediende zelf grotendeels de camera, vaak werkend vanaf statief. Daarbij gaat het niet om artistiek verantwoorde composities, maar om het vangen van de werkelijkheid. Imperfecte beelden neemt de maakster voor lief."

"Wat telt is de inhoud: een goudeerlijk, integer en soms ook ontroerend portret over de geestelijke en fysieke aftakeling van iemand die haar zeer lief is."

AD - 3 sterren

"Het doet zo zeer is een dubbelportret. De kijker maakt kennis met een andere kant van Van Royen, die als een bezorgde dochter het beste met haar moeder voorheeft. Haar film ontroert en inspireert."

Trouw - 3 sterren

"Er valt meer te lachen en te huilen dan te zien. Van Royen wilde geen franje, dus de camera blijft stil staan, bescheiden en geduldig. Anders was het exploitatie geworden."

"Wat overheerst is de intimiteit tussen moeder en dochter en moeders onbedoeld komische kritiek op alles en iedereen."

Het doet zo zeer draait momenteel in verschillende bioscopen. Aan het eind van het jaar wordt de documentaire als tv-reeks uitgezonden door SBS6.