De actrice Marika Rökk, die grote bekendheid genoot in Duitsland tijdens- en na de Tweede Wereldoorlog blijkt jarenlang een spionne te zijn geweest voor de Sovjetunie.

Rökk was tijdens de nazi-periode zeer populair als actrice. Hitler was een groot fan van haar en Cultuurminister Joseph Göbbels had een affaire met haar.

Na de oorlog kreeg ze als straf een tijdelijk speelverbod van twee jaar voor haar collaboratie, maar nu blijkt dat ze jarenlang een spionne voor de Sovjetunie was. De Duitse inlichtingendienst ontdekte het geraffineerde dubbelspel van Rökk al in 1951, maar hield die kennis tot nu toe geheim, zo meldt onder meer The Guardian maandag.

De actrice werd geboren in Egypte en had Hongaarse ouders. Ze rolde als operazangeres, actrice en danseres het Duitse culturele leven binnen. Binnen de kortste keren was haar roem onstuitbaar en had ze overal in de top van het nazibestuur vrienden. Ze speelde in veertig films. Ze zou als spionne zijn geronseld door haar manager Heinz Hoffmeister.

Marika Rökk in de film Frau meiner Träume uit 1944
Marika Rökk in de film Frau meiner Träume uit 1944

Inval

Welke informatie ze in de loop der jaren naar Moskou doorspeelde, is nog altijd onontdekt. Ze maakte deel uit van het zogenoemde Kronanetwerk, dat de Russen onder meer zeer geheime informatie doorspeelde over de inval in de Sovjetunie.

Rökk beëindigde haar filmcarrière in 1988. Ze stierf in 2004 op 90-jarige leeftijd in Oostenrijk.