Recensieoverzicht: 'Vervolg Trainspotting tamelijk ingenieuze film'

Het vervolg op cultklassieker Trainspotting uit 1996 draait vanaf donderdag in de bioscopen. De meningen van Nederlandse recensenten over T2 zijn verdeeld.

AD - Vier sterren

"Soms is de toon van dit vervolg ronduit triest. Vooral hoe de mannen - Spud en Begbie - met hun zonen omgaan is zowel pijnlijk als aandoenlijk", schrijft het AD.

"Maar de film heeft genoeg scènes die de kijker bij de strot grijpen. Gelukkig zit er ook voldoende humor in. Deze hernieuwde kennismaking had heel verkeerd kunnen uitpakken, maar het tegendeel is gebeurd."

De Volkskrant - Vier sterren

"Vooraf lag de kritiek voor het oprapen, maar T2 is een uitstekende, tamelijk ingenieuze film", aldus de Volkskrant. "De echo van het origineel klinkt op talloze manieren door. (...) Het openingsbeeld bevat al de ingrediënten die dit tot een uitstekende en zelfs tamelijk ingenieuze film maken."

Lees hier de hele recensie

Trouw - Twee sterren

"Het is wijsheid achteraf, maar hadden ze het 20-jarige jubileum maar aangegrepen om een mooie heruitgave te presenteren", schrijft Trouw. "In plaats daarvan is er na al die jaren een opvolger die niet gewoon op zichzelf staat, maar om de haverklap verwijst naar het origineel, wat het alleen maar pijnlijk maakt."

De Telegraaf - 3,5 ster

"Oscarwinnaar Danny Boyle maakte van de eerste film een hallucinerende trip, met een pompende soundtrack, een vernieuwende visuele stijl en een mooie mix van onaangepaste humor en indringend drama. Zo vernieuwend is T2 niet meer, maar op al die andere punten scoort deze tweede film als vanouds. Alleen komt daar nu ook de aanstekelijke melancholie bij van personages die het gevoel hebben dat zij de trein hebben gemist."

Lees hier de hele recensie

Het Parool - Vier sterren

"Een vervolg op Trainspotting mocht geen shite worden. Missie geslaagd: T2 is geen bagger. Maar er moet wel vals worden gespeeld om het oude kwajongenskwartet weer bijeen te brengen. Nooit zagen we gezondere (ex-)junkies van 40+, en dat uitgerekend in een regio waar gedeelde injectienaalden een hoge tol eisen."

"Terugkerend scenarioschrijver John Hodge gebruikt elementen uit Trainspotting en Welsh' vervolgroman Porno (2002) om vier tegendraadse versies van een midlifecrisis te schetsen. Het resultaat is vaak grappig en bij vlagen ontroerend voor 40-plussers, die de eigen weemoed over een avontuurlijk verleden in de Schotse helden weerspiegeld zien."

Lees hier de hele recensie

Lees meer over:
Tip de redactie