The Ring-regisseur Gore Verbinski hoopt er met zijn nieuwe horrorfilm A cure for wellness voor te zorgen dat mensen nooit meer onbezorgd een dagje naar de sauna gaan.

"Ik vond het heerlijk om zo'n serene omgeving te bederven", vertelt Verbinski aan NU.nl.

In A cure for wellness gaat hoofdpersonage Lockhart (Dane DeHaan) naar een wellnesscentrum in de Zwitserse Alpen om de baas van het bedrijf waarvoor hij werkt terug te halen naar Wall Street. Al vrij snel komt hij tot de ontdekking dat er dingen niet kloppen in het wellnesscentrum.

"Er is iets fijns aan", vertelt Verbinski over de steriele omgeving waarin de film zich afspeelt. "Ik werkte met het idee 'hoe harder je schreeuwt, hoe fijner het is als iemand je een warme handdoek en een paar slippers geeft'."

Hoofdrolspeler Dane DeHaan merkte zelf ook dat hij niet meer onbezorgd kon genieten van een massage toen hij laatst naar de sauna ging. "Er was muziek te horen die bedoeld was ter ontspanning, maar eigenlijk werd ik er helemaal gek van", bekent de acteur. "Ik had me nooit eerder gerealiseerd hoeveel horrormuziek en saunamuziek op elkaar lijken."

Psychologisch experiment

De 52-jarige Verbinski, die naast The Ring onder meer drie Pirates of the Caribbean-films regisseerde, vond het fijn om weer terug te keren naar het horrorgenre. "Bij horror kun je het publiek onderwerpen aan psychologische experimenten. In deze film zie je de patiënt, Lockhart, in een sanitarium. Maar eigenlijk is de kijker de patiënt. We gebruiken beeld en geluid om als het ware in je te kruipen en een bepaald effect teweeg te brengen."

Het genre van de film had duidelijk z'n weerslag op de sfeer tijdens het draaien. "Er werd weinig gelachen", zegt Verbinski. "Iedereen was heel gefocust."

"Het was behoorlijk intens", zegt ook DeHaan. "Er werden weinig grappen gemaakt. Maar op een bepaalde manier hadden we ook plezier, want we hadden een gezamenlijk doel. Het was alsof we een familie waren die iets speciaals wilde maken. Daar kwamen een hoop slapeloze nachten en nachtmerries bij kijken, maar dat was onderdeel van de film."

DeHaan vond de scène waarin hij in een watertank wordt gestopt een van de zwaarste onderdelen van de film. "Ik zat twee weken in die tank", vertelt de 31-jarige acteur. "Ik ademde door een zuurstofslang en mijn ogen en neus waren niet bedekt. Het was heel gek en soms een beetje gevaarlijk."

Angsten

In A cure for wellness komen verschillende angsten voorbij, zoals vastgehouden worden tegen je wil. Verbinski ziet een horrorfilm als de ultieme manier om zijn eigen angsten bij elkaar te brengen. "Dat is het fijne, je mag je persoonlijke nachtmerries delen met de rest van de wereld. Of het nou gaat om verdrinken, de tandarts, een groot vuur of het glibberen van slangen: dat zijn allemaal dingen waarvan ik midden in de nacht wakker schrik."

Voor DeHaan vormen achtbanen een persoonlijke nachtmerrie. "Ik ben doodsbang voor achtbanen. Als ik in zo'n ding naar boven ga, krijg ik echt een paniekaanval. Ik weet dat het een ongegronde angst is, maar het is wel mijn grootste angst."

Ongeveer eens in de vijf jaar weet iemand de acteur toch te overtuigen om mee te gaan in een achtbaan. "Naderhand blijkt het altijd een vergissing. Ik vraag me serieus weleens af of ik in een film zou willen spelen als er scènes in een achtbaan in voorkomen."

A cure for wellness draait vanaf donderdag in de biosopen.