Ewan McGregor kan Trainspotting-reünie 'nog steeds niet geloven'

Ruim twintig jaar na de eerste succesvolle film zijn Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Ewen Brenmer en Robert Carlyle weer samen te zien in T2 Trainspotting. Aan NU.nl vertellen de cast en regisseur Danny Boyle dat het niet aanvoelde alsof er zo veel tijd verstreken was.

McGregor (45) heeft in de tussenliggende twintig jaar de meeste rollen gespeeld (onder meer in Moulin Rouge, Big Fish en meerdere Star Wars-films, red.), maar was alsnog onder de indruk die deze reünie op hem maakte. "Ik kan nog steeds niet geloven dat het gebeurd is. Alles voelde nog hetzelfde. Ik zag Ewen (die Spud speelt, red.) en dacht: fuck, dit is Trainspotting. Dit gebeurt echt."

Eenmaal terug op de set voelde het als vanouds, vertelt de cast. "De sfeer zat er snel weer in", vertelt Boyle. "Ik was verbaasd hoe vlot dat ging. Voor de opnames van start gingen hebben we kort gerepeteerd. Ik verwachtte dat iedereen wat roestig zou zijn, maar de cast barstte van de energie en pakte zijn karakter snel weer op."

"Het was meteen fantastisch om elkaar weer te zien", zegt Miller (44), die in de film de rol speelt van Simon 'Sick Boy' Williamson. Dat wordt beaamd door Carlyle (55, Begbie in de film). "We zijn deel van elkaars leven geworden. Als we interviews doen, komt Trainspotting altijd ter sprake. Dus ergens zijn die jongens er altijd. We hebben een speciale band die nooit weg zal gaan."

Zomervakantie

"Het script was goed, dus dat motiveerde iedereen", is Boyles (60) antwoord op de vraag of hij de vier castleden snel enthousiast kreeg voor het vervolg. "Robert en Jonny, die beiden spelen in televisieseries (Miller in Elementary en Carlyle in Once Upon a Time, red.) hebben zelfs hun zomervakantie opgeofferd om de film in de zomer te kunnen schieten."  

De film speelt twintig jaar na het originele verhaal, waarin de vier jongens - en de drug heroïne - centraal staan. Mark Renton, gespeeld door McGregor, keert terug in Schotland na jarenlang in het buitenland te hebben doorgebracht. Daar besluit hij zijn oude 'vrienden' weer te bezoeken om hen zijn spijt te betuigen voor zijn bedrog twintig jaar geleden.

Flashbacks

Wie het eerste deel niet meer scherp in het geheugen heeft, wordt gedurende T2 Trainspotting goed opgefrist. "We hebben de originele film gebruikt om het verhaal te helpen vertellen, maar ook om de cultuur van Edinburgh (waar de film zich afspeelt, red.) weer tot leven te brengen", aldus Boyle.

"Het mooie van film en televisie is dat ze een moment kunnen vangen dat je later weer tot leven kunt wekken. Maar het is ook confronterend voor de acteurs om zichzelf zo te zien naast hun twintig jaar jongere zelf."

"Het inzetten van die flashbacks had uiteindelijk een heel krachtig effect. We bezoeken weer even die oude wereld. Uiteraard zijn alle vier de acteurs in de jaren flink veranderd. Ze zijn verrijkt, maar ook beschadigd. Net als wij, en dat verbindt deze karakters met ons."

Tip de redactie