Verfilming van het bekende boek van Annie M.G. Schmidt. Roodharige Pluk vindt met zijn brandweerwagentje onderdak in de torenkamer van de Petteflet. @@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Al jaren wordt Balkenende vergeleken met Harry Potter, dus is het niet eens zo vreemd dat hij in een familiefilm opduikt. In de live action versie van Pluk van de Petteflet wordt de rol van Zaza de kakkerlak ingesproken door Owen Schumacher, die voor de gelegenheid zijn Balkenende-imitatie nog eens uit de kast haalt. Het resultaat is hilarisch: een kakkerlak, die met een Balkenende-stemmetje Pluk op zijn verantwoordelijkheden wijst en wijsheden plengt als "we moeten allemaal inleveren."

Tokkies

Zaza de kakkerlak zal voor volwassen kijkers het hoogtepunt van Pluk van de Petteflet zijn. Richtte Ja Zuster, Nee Zuster zich vooral op het oudere publiek met een overdosis nostalgie en campy humor, Pluk is echt voor de kinderen bedoeld. Een familiefilm met felgekleurde decors, lieve liedjes en volwassenen die raar doen zal er zeker in gaan bij de doelgroep. Want wie droomt er op die leeftijd niet van een eigen torenkamer, met sprekende dieren als vriendjes, en rare buren als mijnheer Stamper. Deze vrolijke chaoot met zijn borstelkapsel bakt elke avond friet voor zijn zoons, de al even enthousiast gecoiffeerde Stampertjes, en vormt daarmee de kinderfilmversie van de Tokkies.

Erica Terpstra

Tegenhanger is buurvrouw Helderder, die in een voortdurende vlaag van schoonmaakwoede verkeert. Een rol die op het lijf van Loes Luca is geschreven, maar verdienstelijk wordt neergezet door Hanneke Riemer. Pluk zelf wordt prima gespeeld door Janieck van de Polder en zelfs Erica Terpstra slaat als burgemeester geen gek figuur, zelfs niet in een polonaise. En ook niet wanneer ze stoned doktertje gaat spelen in een boomhut, wat je moet zien om te geloven.

Warm hart

En toch ontbreekt er iets aan Pluk- een warm hart, en een eigen smoel. Hoe aardig de handpoppen van de dieren en de decors ook zijn, de Petteflet blijft er wat kunstmatig en kil door. En ouderwets, alsof je naar een lange aflevering van Sesamstraat zit te kijken. Minoes werkte juist beter omdat het in een echte stad was opgenomen. Maar goed, was Ja Zuster, Nee Zuster vooral een feestje voor de oudere jeugd, Pluk richt zich meer op een jonger publiek. Afgezien van Zaza de kakkerlak dan.

Het Parool: "oubollige film (..) leuk maar nooit hilarisch"
De Volkskrant: "Over het vakmanschap valt niets te klagen, maar iets meer bravoure en pit zouden welkom zijn geweest"
In 121 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm