Als tekenfilmtrip vermomde experimentele film

Richard Linklater maakt al jaren charmante neuzelfilms. Zijn debuut Slacker portretteerde rondhangende jongeren in Austin, die hun dagen aan elkaar kletsen. Dazed and Confused deed hetzelfde, maar was in de jaren zeventig gesitueerd. En in Before Sunrise kletsten Ethan Hawke en Julie Delpy een zomernacht in Wenen vol.

Geen van deze films kreeg een fatsoenlijke bioscooprelease in Nederland en met Waking Life is het niet anders gesteld. Dat
Waking Life

Borreltafel-filosofietjes

In Waking Life zien we Ethan Hawke en Julie Delpy terug. Wel goed zoeken, want alle beelden van Waking Life zijn bewerkt, zodat er een soort tekenfilm ontstaat. Het 'verhaal' behelst niet veel meer dan een aaneenschakeling van borreltafel-filosofietjes over leven en dromen.

De reacties op Waking Life liepen in de VS uiteen van 'grensverleggend vormexperiment' tot 'pretentieuze lulkoek'. Waarschijnlijk is de film het best te genieten met een flinke joint achter de kiezen, want dan klinkt alles diepzinnig.

Oordeel zelf: de film is drie weken in het Amsterdamse Filmmuseum te zien en gaat daarna rouleren door Nederland.

In september staat de release gepland van Linklaters nieuwste film, Tape. Wederom met Ethan Hawke en opnieuw een vormexperiment: drie personages, een hotelkamer en anderhalf uur real time.

In 1 zaal