Voorspelbaar maar goed gespeeld melodrama met Denzel Washington

In de slipstream van Star Wars: Episode II durven maar weinig distributeurs met films uit te komen. Ze voorzagen terecht Lord of the Rings-achtige taferelen en houden hun grotere films daarom nog even op de plank.

Liefhebbers van Franse films worden kennelijk niet tot het potentiële Star Wars-publiek gerekend, want oudgedienden als Jean-Luc Godard en Agnes Varda mogen het deze week wel proberen. Net als het geriatrisch melodrama Innocence van Paul Cox en de cv-europudding Superstition. En Star Wars-distributeur Fox gooit de experimentele film Waking Life in de ramsj .

De enige release van formaat betreft
John Q

Onrecht

Want alle ingrediënten voor een tv-film zijn aanwezig: Groot Onrecht, een kinderleven dat op het spel staat en een vader die tot het uiterste gaat om de bureaucratie te bestrijden. Als kersverse Oscarwinnaar Denzel Washington de titelrol niet had gespeeld had deze film de bioscoop waarschijnlijk niet gehaald. Al is deze film wel gemaakt (en aangekocht) voordat Denzel met zijn (tweede) Oscar stond te glimmen.

Denzel speelt als John Q weer eens een halve heilige. Deze John Quincy Archibald is een brave huisvader en een noest werkende arbeider, die graag wat vaker zou werken om zijn zoon Mike wat extra's te geven. Maar er is te weinig werk.

Het gezinsgeluk wordt pas echt op de proef gesteld wanneer Mike in elkaar zakt, tijdens een potje honkbal; Amerikaanser kan niet. Het joch blijkt een hartafwijking te hebben waarbij alleen een donorhart soelaas kan bieden. Dat is even schrikken voor de ouders, maar John Q is gelukkig goed verzekerd.

Koel

Althans, dat dacht hij, maar omdat hij parttime werkt wordt een donorhart niet vergoed. Regels zijn regels, stellen de ziekenhuisdirectrice (Anne Heche op haar koelst) en de hartchirurg (James Woods op de automatische piloot).

John Q laat zich nog niet uit het veld slaan en verkoopt alles wat hij bezit om de benodigde 75.000 dollar bijeen te sprokkelen. Dat moet wel voor Mike's bloeddruk onder de 70 zakt.

Zelden kende de ziekenhuis-problematiek een helderder deadline. Maar wie de trailer van dit drama zag, weet dat John Q uiteindelijk uit pure wanhoop een vleugel van het ziekenhuis gijzelt. Terreur tegen wachtlijsten: het is een originele combinatie van twee actuele verkiezingsthema's.

De film is uitermate voorspelbaar, maar regisseur Cassavetes (She's So Lovely) deed met Denzel een goede greep. Zet Denzel in een wachtkamer tussen een dwarsdoorsnede van de Amerikaanse bevolking en hij acteert zich uit elke benarde positie. En ook Woods en Robert Duvall (als rechercheur) zijn geen straf om naar te kijken, al doen ze niets verrassends. Maar het is vooral Denzel Washington die van John Q iets meer dan een doorsnee tv-film weet te maken.

Het ParoolDe Volkskrant

In 36 zalen