Het drama Elle van Paul Verhoeven is genomineerd voor elf Césars, de belangrijkste filmprijs van Frankrijk. 

Verhoeven maakt ook kans op Césars voor beste regie en beste film.

Elle-Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert, die dinsdag ook werd genomineerd voor een Oscar, maakt kans op de prijs voor beste actrice. Ze concurreert met anderen Marion Cotillard en de Deens actrice Sidse Babett Knudsen. Het is de zestiende keer dat Huppert kans maakt op een César. Ze won de prijs een keer eerder voor La Cérémonie uit 1996.

Lily Rose Depp, de dochter van Johnny Depp en zijn ex-vriendin Vanessa Paradis, is genomineerd als beste nieuwe actrice. 

Elle, dat gaat over een vrouw die wordt verkracht in haar eigen huis en haar zoektocht naar de dader, wordt met prijzen overladen. Verhoeven won eerder deze maand een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. Op een Oscar maakt de film echter geen kans meer: de Franstalige film ontbrak bij de genomineerden. 

De Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit maakt ook kans op een César voor zijn animatiefilm The Red Turtle. Dinsdag werd al bekend dat de film ook kans maakt op een Oscar.

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski trok zich eerder deze week terug als voorzitter van de Césars na protesten. Actiegroepen van vooral vrouwen kwamen in opstand omdat hij in de jaren zeventig volgens Amerikaanse justitie een minderjarige meisje heeft verkracht. 

De prijzen worden op vrijdag 24 februari uitgereikt. 

Bekijk de trailer van Elle
Bekijk de trailer van Elle