Paul Verhoeven heeft met zijn film Elle de Golden Globe gewonnen voor beste buitenlandse film. Zijn hoofdrolspeelster Isabelle Huppert ontving bovendien de prijs voor beste actrice in de film.

Verhoeven (78) reageerde zichtbaar verrast. "Je sympathiseert niet heel snel met de hoofdrolspeler. Ik bedank de film-pers omdat zij met een open blik naar de film hebben gekeken. Het was fantastisch om met Isabelle te werken."

Ook de Franse actrice Huppert (63) reageerde verrast op haar winst. "Een Franse actrice in een film van een Nederlandse regisseur, ongelofelijk."

Paul Verhoeven reageert verbaasd op winnen Golden Globe
96
Paul Verhoeven reageert verbaasd op winnen Golden Globe

Verkrachte vrouw

Elle gaat over een verkrachte vrouw die op zoek gaat naar de dader. De film is gebaseerd op de roman Oh van Philippe Djian. 

Het was lastig om een actrice te vinden voor de film, zei Verhoeven in juni tegen NU.nl. Veel actrices vonden de rol te controversieel. "Ik kan met name begrijpen dat agenten en managers zeiden: 'Doe dat nou maar niet. Dat is politiek incorrect.' Hoe die vrouw omgaat met het feit dat ze weet wie de verkrachter is, gaat tegen alle Amerikaanse regels in."

De winst van Verhoeven en Huppert kwam onverwachts. In de categorie beste buitenlandse film waren ook nog Divines (Frankrijk), Neruda (Chili), The Salesman (Iran/Frankrijk) en Toni Erdmann (Duitsland) genomineerd.

Elle werd ook ingezonden voor de Oscars, die in februari worden uitgereikt, maar haalde de shortlist niet. De film ging in Cannes in première en werd door de internationale pers goed ontvangen. In 1980 werd Verhoeven ook al genomineerd voor een Golden Globe, voor Soldaat van Oranje​. Hij won de prijs toen niet. 

La La Land

La La Land met Emma Stone en Ryan Gosling werd zondagavond (Amerikaanse tijd) de grote winnaar. De film was genomineerd in zeven categorieën en wist ze allemaal te verzilveren. Nog nooit kreeg één film zoveel Golden Globes als La La Land.

Gosling (36) won de prijs voor beste acteur in een komische film. Hij droeg de prijs op aan zijn in april overleden zwager Juan Carlos Mendes, de broer van zijn vrouw Eva Mendes.

La La Land grote winnaar Golden Globes met zeven awards
La La Land grote winnaar Golden Globes met zeven awards

Goslings tegenspeelster Stone (28) kreeg de Golden Globe voor beste actrice in een komische film. Ook kreeg de film de prijs voor beste komische film.

La La Land-bedenker Damien Chazelle kreeg de prijs voor beste regisseur. Ook mocht hij de Golden Globe voor beste scenario mee naar huis nemen. De film ontving aan het begin van de avond al twee muziekprijzen; voor beste titelsong en beste filmmuziek. Die prijzen werden uitgereikt door Sting.

Moonlight

Moonlight, die in zes categorieën genomineerd was, kreeg een golden globe voor de beste dramafilm. De film vertelt over een Afro-Amerikaanse man die opgroeit in Miami. In de film spelen Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland.

Actrice Viola Davis nam zichtbaar emotioneel haar prijs voor beste bijrol in ontvangst voor haar rol in de film Fences; ze was al vier keer eerder genomineerd. Zootopia met Jason Bateman en Idris Elba kreeg de Golden Globe voor beste animatiefilm.

Series

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story, de serie over de rechtszaak tegen O.J. Simpson, won zondagavond twee Golden Globes. De serie kreeg de prijs voor beste kortlopende serie en Sarah Paulson voor beste actrice in een kortlopende serie. Ook de series Atlanta en Black-ish vielen in de prijzen.

De Netflix-serie The Crown sleepte twee Golden Globes in de wacht, waaronder die voor beste dramaserie. De serie gaat over het leven van koningin Elizabeth II. Actrice Claire Foy kreeg de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol in de dramaserie.

Ook de serie Atlanta ontving twee Golden Globes. Bedenker en acteur Donald Glover, ook bekend als muzikant Childish Gambino, nam de prijzen voor beste komische serie en beste acteur in een komische serie in ontvangst.

Prijzen werden zondagavond onder meer uitgereikt door Matt Damon, Reese Witherspoon, Anna Kendrick, Amy Schumer en Steve Carell.

Meryl Streep

Actrice Meryl Streep kreeg zondagavond de Cecil B. DeMille-Award voor haar oeuvre. Streep, die haar stem kwijt was, sprak in haar dankwoord over het beschermen van de pers, respect en culturele diversiteit. Ook haalde ze uit naar aankomend president Donald Trump.  

"Disrespect nodigt uit tot disrespect. Geweld nodigt uit tot geweld." Daarna gaf het publiek haar een staande ovatie.

Jimmy Fallon

De populaire Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon presenteerde de avond voor de eerste keer. Hij begon met een muzikale parodie op La La Land, waaraan hij ruim drie maanden werkte. Ook hoofdrolspeler Gosling en zanger Justin Timberlake kwamen in het filmpje voor.

Zondagavond werd kort stilgestaan bij het overlijden van Debbie Reynolds en Carrie Fisher. Vorige week werden de twee actrices samen begraven.