De Nederlandse film Tonio en de Franse film Elle van regisseur Paul Verhoeven dingen niet langer mee naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De twee films staan niet op de shortlist die de Academy donderdag (lokale tijd) bekendmaakte.

Na de bekendmaking van de nominaties van de Golden Globes, waarbij Tonio geen nominatie in de wacht sleepte, sprak regisseur Paula van der Oest nog de hoop uit dat de film wel zou meedingen naar een Oscar.

Ook Elle, de Franse inzending voor de Oscars, staat niet bij de negen films die nu nog meedingen naar de prestigieuze prijs. De film is de eerste Franstalige film van Paul Verhoeven.

Elle is wel genomineerd voor een Golden Globe in de categorie beste niet-Engelstalige film. Ook actrice Isabelle Huppert, die een vrouw speelt die op zoek gaat naar de indringer die haar in haar huis verkrachtte, is genomineerd voor een Golden Globe.

Bekijk de trailer van Elle
Bekijk de trailer van Elle

Selectie

Van de negen films die nog in de race zijn voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscars, wordt tussen 13 en 15 januari een selectie gemaakt door de jury, meldt Deadline. Uiteindelijk dingen vijf films mee bij de prijsuitreiking op 26 februari.

De Duitse komedie Toni Erdmann staat wel op de lijst met negen films. In die film speelt de Nederlandse actrice Hadewych Minis een bijrol.

De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad dong namens Palestina mee met zijn film The Idol maar net als Elle en Tonio is die niet op de shortlist terechtgekomen.

In de historie van de Oscars wonnen drie Nederlandse producties de prijs voor beste niet-Engelstalige film. De Aanslag (1987), Antonia (1996) en Karakter (1998).

Bekijk de trailer van 'Tonio'
Bekijk de trailer van 'Tonio'