Regisseur Paula van der Oest, wiens film Tonio dit jaar Nederland vertegenwoordigt bij de uitreiking van de Oscars, is niet teleurgesteld dat haar drama geen Golden Globe-nominatie in de wacht heeft gesleept.

"Het is natuurlijk een prachtige prijs", stelt Van der Oest. "Maar hij zit niet echt in mijn systeem. De vorige twee maal dat een film van mij meedong naar de prijzen, en zelfs een Oscarnominatie in de wacht sleepte, vielen we bij de Globes ook buiten de boot. Het is zeker geen graadmeter die garanties biedt."

Het is qua buitenlandse titels een heel sterk jaar, met onder meer de thriller Elle van Paul Verhoeven en de Duitse prijzenmagneet Toni Erdmann als grote concurrenten. "Wij hebben ook geen grote budgetten om heel hard in Hollywood te lobbyen", legt Van der Oest uit.

Billboards

"Op Hollywood Boulevard hingen de afgelopen weken enorme billboards met Isabelle Huppert, die de hoofdrol in Elle speelt. Pierre Bokma, die de hoofdrol in Tonio speelt, hing daar niet naast. De film moet het op eigen kracht doen."

Tonio, dat vertelt over twee ouders die de plotselinge dood van hun zoon verwerken, doet het ondertussen wel erg goed in de Nederlandse bioscopen. "Het is geen gemakkelijke film, maar hij doet het erg goed in de arthousetheaters. We staan nu op bijna 150.000 bezoekers, daar zijn we heel erg blij mee."