De Duitse komedie Toni Erdmann is zaterdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de European Film Awards. De film sleepte vijf prijzen in de wacht, waaronder beste film, actrice, acteur en regisseur.

De grote verliezer van de avond was de thriller Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Deze gold als een van de grote favorieten maar nam geen enkele prijs mee naar huis.

Toni Erdmann vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen.

De film, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een bijrol speelt, kreeg van de Nederlandse pers louter lovende recensies en trekt momenteel volle zalen in de arthousebioscopen.

Concurrenten

Elle van Paul Verhoeven vertelt over een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. Onder meer Verhoeven zelf en hoofdrolspeelster Isabelle Huppert waren genomineerd. Toni Erdmann en Elle zijn ook elkaars concurrenten bij twee andere grote filmprijzen die binnenkort in Amerika worden uitgereikt, de Oscars en de Golden Globes.

Ook in de categorie beste animatiefilm viste een Nederlander achter het net. Regisseur Michael Dudok de Wit was genomineerd voor zijn veelgeprezen animatie The Red Turtle. Maar in deze categorie ging het beeldje naar het eveneens erg goed ontvangen Franse Ma Vie de Courgette. De stop-motionanimatie vertelt over een groep kindjes in een weeshuis.