Bespottelijke thriller waarin een echtpaar (Gregg Kinear en Rebecca Romijn) hun zoontje na zijn overlijden laat klonen. Robert de Niro speelt als kloon-expert Gods plaatsvervanger. @

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Rebecca Romijn, bekend als de blauwgeverfde Mystique en daarmee tevens de enige X-men die in een smurfenpak niet opvalt, heeft geen goede neus voor rollen. Een paar weken terug deed ze haar stinkende best in The Punisher, een film die deze inzet niet verdiende. In Godsend zoekt ze het drama op, als een radeloze moeder die haar zoontje ziet verongelukken. Maar ook deze thriller vliegt halverwege gierend uit de bocht.

Rouw

Terwijl het begin nog aardig is, in het genre 'wat zou u doen?'. Na de dood van hun achtjarige zoontje Adam worden Paul (Gregg Kinnear) en Jessie Duncan (Rebecca) benaderd door Richard Wells (Robert de Niro) van het Godsend Institute. Hij heeft een oplossing voor hun rouwverwerking: hij kan hun dode kind klonen. Moeten ze wel ergens anders gaan wonen, want het is streng verboden. Het stel weigert eerst, twijfelt dan en stemt vervolgens toe. En zo wordt Adam voor de tweede keer geboren.

Nachtmerries

Het gezinnetje is weer gelukkig, tot Adam acht jaar wordt en last krijgt van vreselijke nachtmerries. Zou het er soms mee te maken hebben dat hij eerder niet ouder dan acht is geworden? Tuurlijk, maar dat kunnen zijn ouders hem niet vertellen. Uiteindelijk gaat de situatie van kwaad tot erger, en dat geldt helaas ook voor de film, die heen en weer zwenkt tussen lachwekkend onwaarschijnlijk en stuitend voorspelbaar. Dat laatste geldt zeker voor de schrikeffecten, die weer dankbaar leentjebuur spelen bij thrillers als The Shining via What Lies Beneath tot aan The Sixth Sense, nog steeds een dankbare bron zodra het gaat over kinderen, geesten en de dood.

Hoge hoed

Maar het verst gezocht is toch de wijze waarop Paul uiteindelijk de waarheid op het spoor komt. Hoe mag hier niet worden weggegeven, maar er komt nog nét geen konijn en hoge hoed bij aan te pas. Laat u niet verblinden door de bekende namen: net als eerder Twisted (ook met bekende acteurs) valt deze thriller in de categorie 'niet eens meenemen uit de videotheek als u hem er gratis bij krijgt.' Hoe sneu het ook is voor Rebecca Romijn.

Het Parool: "een verhaal dat aan alle kanten trekt en schaamteloos solt met het geduld van de toeschouwer"
De Volkskrant: "bovennatuurlijke thriller die een boel overhoop haalt en tegelijkertijd weinig zegt"
In 17 zalen