Bernardo Bertolucci heeft gereageerd op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van een interview in College Tour in 2013. 

"Ik wil, voor de laatste keer, een belachelijk misverstand opklaren dat maar niet verdwijnt over Last Tango in Paris", laat de Italiaanse regisseur weten in een verklaring

"Een paar jaar geleden in de Cinemathèque Francaise heeft iemand mij gevraagd naar de beroemde boterscène", vertelt Bertolucci over het interview met Twan Huys. In de scène verkracht het personage van hoofdpersoon Marlon Brando het personage van Maria Schneider. Als glijmiddel gebruikt hij boter.

"Ik benadrukte - maar misschien was ik niet duidelijk - dat ik met Marlon Brando besloot om Maria vooraf niet te informeren dat we boter gingen gebruiken", aldus Bertolucci. "We wilden haar spontane reactie op het onfatsoenlijke gebruik [van de boter]."

"Daar ligt het misverstand. Iemand dacht, en denkt, dat Maria niet wist dat ze in die scène verkracht zou worden. Dat is niet waar." De Italiaanse regisseur benadrukt dat de actrice daarvan op de hoogte was, maar dat alleen de boter nieuw was voor haar. 

Misselijk

Amerikaanse acteurs als Jessica Chastain, Chris Evans en Anna Kendrick hebben woedend gereageerd op een het oude interview, dat de website van het Amerikaanse tijdschrift Elle weer online zette. 

"Aan alle mensen die deze film geweldig vinden: jullie kijken naar een 19-jarige die wordt verkracht door een 48-jarige man. De regisseur plande het zo. Ik ben er misselijk van", twitterde Jessica Chastain.

Schneider, die in 2011 overleed, zei eerder over de scène dat ze zich misbruikt voelde door Bertolucci en Brando. "Ondanks dat wat Marlon deed niet echt was, ik huilde echte tranen."