Acteur Andrew Sachs, bekend van zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de Britse komedieserie Fawlty Towers, is op 86-jarige leeftijd overleden.

Sachs leed de laatste vier jaar aan dementie en overleed op 23 november in een verzorgingshuis in Londen. De begrafenis vond donderdag plaats. Dat maakt zijn vrouw Melody Sachs donderdagavond bekend aan Daily Mail.

De acteur zou tot het laatste moment positief zijn gebleven, aldus zijn vrouw. "Ik heb hem nooit horen mopperen."

Sachs werd geboren in Duitsland. Op achtjarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Engeland om te ontsnappen aan de Jodenvervolging in nazi-Duitsland. In Engeland bouwde hij een indrukwekkende carrière op als acteur op televisie, radio en toneel.

'I know nothing'

Sachs speelde tussen 1959 en 2008 in tientallen tv-series en films, maar zal vooral herinnerd worden als de goedbedoelende, maar immer verwarde Manuel in Fawlty Towers. De zin "I know nothing", was een van de meest bekende uitlatingen van de ober, die maar weinig begrip had van de Engelse taal.

John Cleese, de bedenker van Fawlty Towers, speelde hoteleigenaar Basil Fawlty in de serie die zich afspeelde in een familiehotel aan de zuidkust van Engeland.

Manuel werd regelmatig (hard) geslagen door Basil, maar Sachs heeft zich hier nooit kwaad over gemaakt. "Hij is mijn vriend, maar ik moet zeggen dat het meer dan eens behoorlijk pijn deed", zei Sachs in 2014.

De serie was tussen 1975 en 1979 te zien op de BBC en werd ook in Nederland uitgezonden. Van Fawlty Towers, dat in 2000 in Engeland werd verkozen tot beste televisieserie ooit, zijn in totaal twaalf afleveringen gemaakt.

Droevig

"Erg droevig", reageert Cleese via Twitter op het overlijden van Sachs. Hij beschrijft de acteur als "een heel lieve, zachtaardige, vriendelijke man en een echt geweldige farceur".

Cleese wist dat Sachs problemen had met zijn geheugen en dat hij recent was opgenomen. Maar hij had geen idee dat zijn leven ook in gevaar was.

Cleese zag Sachs volgens eigen zeggen voor het eerst in 1973 in het toneelstuk Habeas Corpus: "Ik had geen betere Manuel kunnen vinden".