De nieuwe Disney-film Vaiana is vanaf woensdag 30 november in de bioscopen te zien. De film gaat over een avontuurlijke tiener die met behulp van een halfgod de oceaan over zeilt om zich te bewijzen als redder van de mensheid. NU.nl zet de recensies van (inter)nationale media op een rij.

New York Times

“De prinsessentraditie van Disney houdt, ondanks de verandering door de jaren heen, haar charme. In de film zitten ontroerende en grappige scènes die je uiteindelijk naar de conclusie van de film brengen. Vaiana is een inspirerende heldin. Een fatsoenlijke, dappere en slimme vrouw wiens ambities zijn om de grote wereld te redden. Het zal niet lang duren voordat ze als merchandise op schooltassen prijkt en als pop onder de kerstboom ligt.”

Lees de volledige recensie

De Volkskrant - 4 sterren

“Het definitieve bewijs dat Disney een nieuwe, progressieve weg is ingeslagen. Een stoer meisje maakt de toekomst voor tuttige Disney-prinsessen behoorlijk onzeker. De 16-jarige Moana is simpelweg het krachtigste vrouwelijke personage in een Disneyfilm ooit, leuk voor jongens en meisjes. (..)

De boodschap over jezelf leren kennen geeft soms het gevoel dat je in een groef van een eeuwigdurende Disney-plaat bent beland.”

Lees de volledige recensie

NRC - 4 sterren

“Frozen leek in 2013 nog een niet te evenaren triomf. Het voorbeeldige tekenfilmsprookje over de beproefde zussenliefde in een bevroren koninkrijk bracht Disney na jaren kwakkelen met stip terug aan de animatietop. Maar met Moana (Nederlandse titel Vaiana) zet de studio toch weer een nieuwe stap. En gezien de hardnekkig conservatieve conventie van de prinsessenfilm: een flinke. Vaiana is sfeervoller, warmbloediger, swingender, geestiger, en, voor zover dat opgaat: geloofwaardiger dan zijn voorganger.”

Lees de volledige recensie

AD - 4 sterren

“Wat inhoud betreft is Vaiana geen hoogvlieger. Haar belangrijkste tegenspeler is de hysterische halfgod Maui (een fors uit de kluiten gewassen krijger) die in Nieuw-Zeeland kon rekenen op kritiek op zijn obesitaspostuur. Dat werd bijna als godslasterlijk ervaren. Maar controverse hoort nu eenmaal bij een animatiefilm van Disney.”

Lees de volledige recensie

FilmTotaal - 3,5 ster

“Er zijn momenten waarop Vaiana iets te snel teruggrijpt op het vertrouwde en voorspelbare Disney territorium, waarin alle grote conflicten enigszins gemakzuchtig worden opgelost met het herhalen van een al eerder gezongen liedje. (..)

Ondanks het verfrissende uiterlijk en de progressieve aspecten brengt Vaiana geen al te wereldschokkende vernieuwingen met zich mee op thematisch of verhaaltechnisch gebied. Het smaakje is misschien iets anders, maar het recept is nog steeds hetzelfde.”

Lees de volledige recensie