Er komt een documentaire over De Johnsons. Daarin staan cast en makers stil bij het 25-jarige jubileum van de nederhorrorfilm komend jaar.

De docu is een initiatief van fan Bram Roza en regisseur Yfke van Berckelaer. “De Johnsons is een van de betere horrorfilms van Nederlandse bodem”, vindt Bram. “Het was de eerste horror die ik ooit zag en daarmee was het hek van de dam. Ik zie dit als mijn kans de makers daarvoor te bedanken.”

Aan de documentaire Xangadix Lives werken onder meer castleden Monique van de Ven en Esmée de la Bretonière en regisseur Rudolf van den Berg mee.

Terugblikken

Ook de originele Amerikaanse scriptschrijvers blikken erin terug op de film over een meisje dat er rond haar veertiende verjaardag achterkomt dat ze zeven psychopathische broers heeft die haar willen bevruchten uit naam van de god Xangadix.

Van den Berg is “blij verrast” dat de film na 25 jaar nog op zoveel enthousiasme kan rekenen. “Mensen in mijn omgeving hebben me vaak gevraagd waarom ik zo nodig een horrorfilm moest maken. Maar ik heb me er nooit voor geschaamd en ben heel blij dat de film na 25 jaar weer aandacht krijgt.”

Verrassend

De regisseur keek De Johnsons voor de docu voor het eerst in vijftien jaar terug. “Ik blijf het een verrassende, leuke, soms onzinnige maar heel onderhoudende film vinden. Hij is bij vlagen heel spannend en ook bij vlagen echt ontroerend. Nou, kom er maar eens op”