De Disneyfilm Vaiana heeft de eerste dagen van de première donderdag 25,6 miljoen dollar opgeleverd. De film zit daarmee vlak achter Frozen, de grootste hit die Disney in haar geschiedenis heeft gehad.

Dat melden Amerikaanse media zaterdag. Het weekend van Thanksgiving is voor Amerikaanse bioscopen belangrijk, omdat bezoekersaantallen hoger liggen dan gemiddeld. 

The Hunger Games — Catching Fire heeft met een opbrengst van 109 miljoen dollar het record voor best bezochte film van Thanksgivingweekend. Frozen komt op de tweede plek met 93  miljoen dollar. 

Disney stevent op een recordjaar af, dankzij successen als Jungle Book, Finding Dory, een aantal Marvel-films en het nog te verschijnen Star Wars: Rogue One.

Vaiana gaat over een Polynesische heldin die een gevaarlijke zeereis onderneemt om haar eiland te redden. De hoofdrollen in de Engelstalige versie zijn ingesproken door Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Auli’i Cravalho, Temuera Morrison, Nicole Scherzinger en Jemaine Clement. In Nederland, waar de film op 30 november uitkomt, worden de belangrijkste stemmen verzorgd door Vajen van den Bosch, René van Kooten en Marjolijn Touw.

De muziek in de film is gecomponeerd door Lin-Manuel Miranda, de man achter hitmusical Hamilton.

Trailer: Vaiana
Trailer: Vaiana