Broeierige en sfeervolle surrealistische Spaanse soap-mysterie

Julio Medem is een meester in het uitzetten van dwaalsporen. Het Toeval en Het Lot spelen in zijn eerdere films (La Ardilla Roja, Les Amantes del Circulo Polar) ook al een grote rol en
Lucia y el Sexo

Als Lucia (de beeldschone Paz Vega) de schrijver van haar favoriete boek tegen het lijf loopt, is dat het begin van een passionele relatie. Schrijver Lorenzo verbreekt deze relatie weliswaar al aan het begin van de film, maar van een flashback meer of minder schrikt Medem niet terug. Voortdurend goochelend met de chronologische volgorde toont hij Lucia en Lorenzo terwijl ze zich onbekommerd amuseren met seksspelletjes.

Maar ja, zonder sores kan een schrijver niet schrijven, wil het cliché. En als zelfs zijn grootste fan Lucia Lorenzo's nieuwe boek maar matig vindt, breekt hij met haar. Hij wil weer kunnen zwelgen in het ongeluk waaruit literaire meesterwerken worden geboren. Lucia zelf zoekt troost op een mysterieus eiland waar ze Lorenzo's verleden niet blijkt te kunnen ontlopen.

Vrolijke seks

Medem combineert platvloerse elementen (een gefrustreerde schrijver, een pornoactrice) op intrigerende wijze met hoogdravende symboliek (volle maan, een drijvend eiland met een gat erin). Door zijn nadrukkelijke symboliek en omtrekkende bewegingen wordt Medem ook wel met David Lynch vergeleken. Zowel door fans als door zijn tegenstanders, die hem een gebakken luchtverkoper vinden. Okee, als Medem zijn verhaal in chronologische volgorde had verteld was er inderdaad veel van het mysterie verdwenen. Maar ook zonder die afleidingsmanoeuvres viel er dan nog genoeg te genieten: van de prachtige uitgebeende beelden, de humoristische intermezzi en niet te vergeten de vrolijke, ongecompliceerde seksscènes.

Want zelden werd verliefdheid en seks zo aanstekelijk in beeld gebracht als in de sexy surrealistische soap Lucia y el Sexo. Je zou willen dat het eeuwig zomer bleef, of dat je ook naar een mysterieus Spaans eiland kon verhuizen om bij Lucia achterop de brommer te springen.

Het ParoolDe Volkskrant

In 12 zalen