De Duitse komedie Toni Erdmann, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een belangrijke bijrol speelt, heeft de LUX-filmprijs van het Europees Parlement gewonnen. Dat heeft voorzitter Martin Schulz bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Straatsburg.

Met de prijs wil de Europese Unie niet-Engelstalige films uit Europa extra onder de aandacht brengen. Toni Erdmann zal op kosten van het Europees Parlement worden vertaald en ondertiteld in de 24 officiële talen van de EU.

De bitterzoete tragikomedie van regisseur Maren Ade vertelt over een vader die tijdens een spontaan bezoek aan zijn dochter, die in het buitenland werkt, merkt hoe ongelukkig zij is. Hij besluit haar te helpen door met zijn alter ego Toni Erdmann haar leven op een positieve manier te gaan ontregelen. De film kreeg van de Nederlandse pers louter lovende recensies.

De komedie gooide eerder hoge ogen op het Filmfestival van Cannes en is dit jaar de Duitse inzending voor de Oscars. Ook maakt de film kans op een aantal European Film Awards.

Toni Erdmann draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen en heeft daar binnen een week meer dan 20.000 bezoekers getrokken. Dat is opvallend veel voor een Duitstalige film.