Vette maar slappe komedie met Cameron Diaz

Voor wie Sex and the City te braaf vindt lijkt
The Sweetest Thing

Cameron Diaz is zo'n mannenverslindster die kerels op de kont slaat in plaats van andersom. In haar dromen laat ze zich oraal bevredigen door een bink die bezweert dat hij van haar geen vergelijkbare tegensprestatie verlangt. En naast het bed wacht een grote emmer ijs -calorie-arm uiteraard.

Haar vaste uitgaanspartner Christina Applegate is al net zo belust op one night stands, alleen hun vriendin Selma Blair loopt nog wel eens tegen de verkeerde man aan: zo eentje die een relatie wil. Bah, dan kan je volgens haar blonde vriendinnen nog beter een geslachtsziekte of een zwangerschap oplopen.

Klein hartje

The Sweetest Thing probeert, zijn zoete titel ten spijt, vooral te schokken, onder meer met een muzikale hulde aan groot geschapen mannen. Maar ondanks al deze grofheden is The Sweetest Thing een film met een klein hartje in de vorm van de vette moraal dat ware liefde wacht na alle one night stands.

Die stijlbreuk doet de film na een geestige en ontregelende eerste helft behoorlijk inzakken. Na een uur lijkt de film eigenlijk al voorbij, maar dan gaat Diaz nog een half uur op zoek naar haar Ware Jacob. Er zijn dan nog wat spaarzame bevlogen momenten- zoals wanneer Selma en vluggertje maakt in een paskamer met een vriend in een olifantenpak.

Maar andere grappen roepen te veel die ándere vette komedie in herinnering waarin Cameron Diaz 'the sweetest thing' was: There's Something About Mary. Vooral de sketch waarin de veelgeplaagde Selma door de brandweer moet worden bevrijd omdat haar amandelen aan de eikelpiercing van haar vriendje zijn blijven hangen is regelrecht gejat van Ben Stillers fameuze zak-tussen-de-rits-scène. Ook nu bemoeien talloze omstanders zich met de gênante situatie, maar leuk wordt het nooit.

The Sweetest Thing begint als een gedurfde vrouwelijke variant op There's Something About Mary, maar legt het uiteindelijk tegen het voorbeeld af.

Het ParoolDe Volkskrant

In 58 zalen