Filmwebsite IMDb gaat in beroep tegen een wet die in Californië in september werd aangenomen, waardoor acteurs de site kunnen verplichten om hun leeftijd te verwijderen van hun profiel.

De wet is aangenomen om leeftijdsdiscriminatie in de filmsector tegen te gaan. Verschillende acteurs en actrices klaagden de laatste jaren over de leeftijdsdiscriminatie in Hollywood. Onder anderen Helen Mirren, Maggie Gyllenhaal, Liv Tyler en Dakota Johnson spraken zich hier over uit.

Volgens de advocaten van IMDb gaan de wet en het verwijderen van de leeftijden van hun site daar niet bij helpen. "IMDb deelt het doel om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen. Maar deze wet zorgt juist voor het tegenovergestelde: in plaats van wetten die leeftijdsdiscriminatie tegengaan, wordt besloten om in te perken op feitelijke informatie en vrijheid van meningsuiting."

Advocaat John C. Hueston zegt tegen The Hollywood Reporter dat niet alleen professionals de profielen van Hollywood-sterren bekijken, maar ook honderden miljoenen andere mensen.

IMDb biedt uitgebreide biografieën en filmografieën aan van acteurs.

Foutieve informatie

Hueston stelt dat IMDb "uiteraard welwillend" is om foutieve informatie te verwijderen. Volgens Hueston gebeurt dit ook al.

Met de nieuwe wet, die moet ingaan op 1 januari 2017, kunnen acteurs een verzoek indienen om hun leeftijd weg te laten halen van de site, maar dat wordt te veel werk voor de beheerders van de website. "Het is ons beleid om feiten niet te verdraaien of te verwijderen."

IMDb heeft aan een rechtbank in Californië gevraagd om de wet terug te draaien.