Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Actie geslaagd om rode schoentjes uit film Wizard of Oz te redden

De crowdfundingactie om de rode schoentjes uit de film The Wizard of Oz uit 1939 te restaureren is geslaagd. Binnen een week haalden de initiatiefnemers de benodigde 300.000 dollar (ongeveer 273.000 euro) op.
Door NU.nl

Volgens de initiatiefnemers hebben meer dan 5.300 mensen uit 41 landen via Kickstarter geld gedoneerd, meldt AP.

De schoentjes zijn te zien bij het museum van The Smithsonian Institution in Washington. Ze werden in de film gedragen door Judy Garland, die de rol van Dorothy vertolkte.

"De schoentjes zijn broos en gaan zienderogen achteruit", zei het insitituut op Kickstarter. "Zelfs met het blote oog is de schade goed te zien. De kleuren zijn dof geworden, de lovertjes die op de schoentjes zaten en die ze hun kenmerkende robijnrode glans geven zijn aan het loslaten en sommige draadjes die de lovertjes op hun plek moeten houden zijn kapot."

Volgens het museum worden filmkostuums meestal goedkoop gemaakt om er alleen tijdens het maken van de film goed uit te zien en is daarom de kwaliteit zo achteruit gegaan.

Ruimtepak

Hoewel het museum wordt gefinancierd door de Amerikaanse staat, is dat geld niet voldoende om alle objecten mee te kunnen restaureren. Eerder hield het museum al een sucesvolle crowdfundingsactie om het ruimtepak van Neil Armstrong, de eerste man op de maan, te restaureren.

Voor de restauratie van de schoentjes had het museum 300.000 dollar nodig (ongeveer 273.000 euro). De actie begon op 18 oktober. Binnen zes uur werd al bijna een derde van het benodigde bedrag opgehaald.

Klassieker

The Wizard of Oz staat bekend als een filmklassieker. De film wordt door veel Amerikaanse filmcritici nog altijd gezien als een van de beste fantasyfilms ooit. De film werd in 1940 voor vijf Oscars genomineerd en won er twee, waaronder die voor beste lied (Over The Rainbow).

Ook kreeg actrice Judy Garland mede door haar rol als Dorothy dat jaar een speciale Oscar als beste jonge actrice.


Lees meer over:
the wizard of oz

Aanbevolen artikelen