Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Crowdfundingsactie om rode schoentjes uit Wizard of Oz te redden

The Smithsonian Institution in Washington is op Kickstarter een crowdfundingcampagne gestart om de rode schoentjes die door Judy Garland werden gedragen in de film The Wizard of Oz uit 1939 te restaureren.
Door NU.nl

"De schoentjes zijn broos en gaan zienderogen achteruit", zegt het insitituut op Kickstarter.

"Zelfs met het blote oog is de schade goed te zien. De kleuren zijn dof geworden, de lovertjes die op de schoentjes zaten en die ze hun kenmerkende robijnrode glans geven zijn aan het loslaten en sommige draadjes die de lovertjes op hun plek moeten houden zijn kapot. "

Volgens het museum worden filmkostuums meestal goedkoop gemaakt om er alleen tijdens het maken van de film goed uit te zien en is daarom de kwaliteit zo achteruit gegaan.

Video: Rode schoentjes in The Wizard of Oz

Ruimtepak

Hoewel het museum wordt gefinancierd door de Amerikaanse staat, is dat geld niet voldoende om alle objecten mee te kunnen restaureren. Eerder hield het museum al een sucesvolle crowdfundingsactie om het ruimtepak van Neil Armstrong, de eerste man op de maan, te restaureren.

Voor de restauratie van de schoentjes heeft het museum 300.000 dollar nodig (ongeveer 273.000 euro). De actie begon dinsdagavond. Binnen zes uur werd al bijna een derde van het benodigde bedrag opgehaald.

Klassieker

The Wizard of Oz staat bekend als een filmklassieker. De film wordt door veel Amerikaanse filmcritici nog altijd gezien als een van de beste fantasyfilms ooit. De film werd in 1940 voor vijf Oscars genomineerd en won er twee, waaronder die voor beste lied (Over The Rainbow).

Ook kreeg actrice Judy Garland mede door haar rol als Dorothy dat jaar een speciale Oscar als beste jonge actrice.


Lees meer over:
the wizard of oz

Aanbevolen artikelen