Ben Affleck overtuigt in zijn eerste optreden als Jack Ryan niet

Na Patriot Games en Clear and Present Danger waren we er net aan gewend dat niet The Hunt for Red October's Alec Baldwin, maar Harrison Ford de ideale Jack Ryan was. In
The Sum of All Fears

Gelukkig staat de altijd betrouwbare Morgan Freeman broekie Jack/Affleck terzijde zodra de kernwapendreiging al te hoog oploopt. Pientere mentor Freeman zegt niet bang te zijn voor een grootmacht met kernwapens, maar voor die éne kernbom, in de handen van een gevaarlijke gek. Wat terstond gebeurt.

Na omzwervingen in de Arabische wereld en in Rusland (waar een oude bekende uit 'Allo 'Allo kortstondig de scepter zwaait, met onbedoeld komische gevolgen) blijkt het gevaar in een andere vertrouwde hoek te schuilen. En wel die van de onuitroeibare neo-nazi's, opera-liefhebbers die bij een goede wijn toekijken hoe hun tegenstanders elkaar uitmoordden. "Hitler maakte de strategische fout om het tegelijkertijd tegen Amerika en Rusland op te nemen", betoogt de karikaturale nazi Alan Bates, die de grootmachten liever tegen elkaar opzet. Met behulp van een kernbommetje dat in een sigarettenautomaat (geestig detail) de VS wordt binnengesmokkeld. De trailer toont al dat -in tegenstelling tot bij Bad Company- een nucleaire catastrofe ditmaal niet te voorkomen is.

Tot zover is The Sum of All Fears zeer realistisch, zeker met 11 september nog vers in het geheugen. De film buit het effect van de atoompaddestoel niet uit, maar maakt liever het leed van de onschuldige burgers voelbaar. Maar zodra de ramp zich heeft voltrokken gaat Jack/Affleck de held uithangen op een wijze die eerder in Schwarzennegger-film thuishoort. Niet gehinderd door fall-out rent hij door verwoest Baltimore om eerst zijn vriendin te vinden en daarna de wereld van een erger lot te redden. Dat lukt hem (uiteraard, wat dacht u dan) maar de film weet hij niet te redden. Want na een veelbelovende, wat trage opbouw gaat The Sum of All Fears helaas ten onder aan aktiefilmclichés en onwaarschijnlijkheden.

Het ParoolDe Volkskrant

In 74 zalen