Dat Tom Hanks al zo vaak samenwerkte met regisseur Ron Howard maakt het niet per se makkelijker als de twee weer aan een nieuwe film beginnen. De mannen moeten op hun hoede blijven, anders vallen ze wellicht in herhaling.

"Van de ene kant wel, omdat we samen al zoveel hebben gedaan", vertelt Hanks, die voor het eerst samenwerkte met Howard voor de film Splash uit 1984, aan NU.nl.

"Van de andere kant niet, omdat we niet in herhaling willen vallen. We zetten onszelf steeds onder druk om met iets nieuws te komen."

"We willen onszelf er niet makkelijk vanaf maken", vult Howard aan. "Ik denk dat Tom zo succesvol is omdat hij heel ambitieus is en hard wil werken, en dat herken ik ook in mezelf."

Ambitie verbindt Tom Hanks en Ron Howard
Ambitie verbindt Tom Hanks en Ron Howard

Inferno

De 60-jarige Hanks is vanaf donderdag als professor Robert Langdon te zien in de boekverfilming Inferno, die door Howard werd geregisseerd. Ook voor de verfilmingen van twee andere boeken van Dan Brown, The Da Vinci Code (2006) en Angels & Demons (2009), werkten de twee samen.

Bij het omtoveren van Browns boek Inferno naar een film hield Howard vooral het filmpubliek in zijn achterhoofd. "Natuurlijk zijn de lezers ook belangrijk en natuurlijk doe ik recht aan het verhaal, anders had ik geen 'ja' gezegd tegen dit project."

"Maar ik wilde het zo verfilmen dat iedereen van de film zou kunnen genieten, of je het boek nou gelezen hebt of niet", gaat de 62-jarige regisseur verder. "Als je het wel gelezen hebt, zie je dat sommige dingen zijn veranderd, maar de grote thema’s blijven trouw aan Dan Browns boek."

Sleutel tot succes

Ook actrice Felicity Jones (The Theory of Everything), die naast Hanks te zien is in Inferno, vindt het belangrijk rekening te houden met Browns lezerspubliek. "De sleutel tot het succes van de film ligt in het boek. Maar natuurlijk heeft een film heel andere dingen nodig dan een boek."

Daar zijn Irrfan Khan (Life of Pie) en Omar Sy (Intouchables), die ook rollen hebben in Inferno, het mee eens. "Een film is een heel ander medium", aldus Khan. "En het is aan de regisseur om te bepalen in hoeverre hij meegaat met het boek."

"Soms moet je het boek even vergeten", vindt Sy. "Soms moeten aspecten uit het boek worden opgeofferd voor de film, je kunt niet alles erin verwerken."

Dan Brown zelf hield zich bij het maken van de film redelijk afzijdig, zo vertelt Jones. "Hij liet de invulling van de film heel erg aan Ron (Howard, red.) en de acteurs over. Hij had echt vertrouwen in ons."

Felicity Jones: 'Het succes van de film Inferno ligt in het boek'
Felicity Jones: 'Het succes van de film Inferno ligt in het boek'

Dante

Het boek Inferno is gebaseerd op het gelijknamige werk uit de Goddelijke Komedie van de Italiaanse dichter en schrijver Dante. In Inferno beschrijft hij zondaars die hij tegen zou komen in elke cirkel van de hel. Hanks kan ook wel een reden verzinnen waarom hij in de hel zou belanden.

"Is er een cirkel van de hel voor mensen die altijd alles uitstellen?", lacht Hanks. "Ik denk het eigenlijk wel.

Regisseur Howard zou in de hel belanden wegens het vermijden van conflicten, zo denkt hij. "Daarvoor is een cirkel waarin mensen constant tegen jou schreeuwen", grapt Hanks. "En mensen zoals ik krijgen een eindeloze to-do-lijst."

Jones vreest dat ze in het hellevuur zou belanden wegens vloeken. Dat gebeurde ook op de set regelmatig. "Oh ja, daar was het zo mogelijk nog erger", aldus de actrice. "Omdat je je zo inleeft en gefrustreerd raakt als iets niet lukt. Soms komt dan per ongeluk het f-woord eruit."

Sy kan zich niet voorstellen dat hij ooit in de hel terecht zou komen. "Ik heb nog nooit iets slechts gedaan", lacht de Franse acteur. "Ik lieg nooit. Ik ben een goede kerel."