De Oscarwinnende Poolse filmmaker Andrzej Wajda is zondag op 90-jarige leeftijd overleden, meldt BBC.

Wajda's films werden vier keer genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film.

In 2000 won hij een ere-Oscar vanwege voor zijn oeuvre. Wajda won eenmaal een Gouden Palm in Cannes. Dat was in 1981 met zijn film De man van ijzer. In 2006 ontving hij in Berlijn een Gouden Beer voor zijn oeuvre.

Wajda wordt beschouwd als de belangrijkste regisseur van de Poolse Filmschool die in de jaren 50 ontstond. Veel van zijn films, zoals Kanal (Het riool der verschrikking), Czlowiek z marmuru (De man van marmer) en Czlowiek z zelasa (De man van ijzer) haalden inspiratie uit de geschiedenis van Polen.

Als regiseur kreeg hij het in de jaren zeventig en tachtig regelmatig aan de stok met het communistische regime in Polen. Hij verliet het land in het begin van de jaren tachtig, ging in Frankrijk wonen, maar keerde in 1989 terug.

Alert

Wajda zei volgens BBC ooit: "God heeft een regisseur twee ogen gegeven. Een om in de camera te kijken, de ander om alert te blijven zodat hij alles ziet wat om hem heen gebeurt".

De filmmaker was al geruime tijd ziek, maar rondde dit jaar zijn laatste film Powidoki (Nabeeld) af die gaat over de Poolse kunstenaar Wladyslaw Strzeminski. Deze film is dit jaar de Poolse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film.