Michiel Huisman is in de Verenigde Staten inmiddels een gewaardeerd acteur die regelmatig in goed ontvangen films en series te zien is, maar hij denkt dat zijn niveau nog hoger kan.

"Het enige wat ik kan doen is proberen slim te zijn in de keuzes die ik maak", vertelt de 35-jarige acteur in gesprek met NU.nl. 

Mede daarom is de acteur binnenkort te zien in de Discovery-serie Harley And The Davidsons. De zender staat niet bekend om dramaseries, maar toch is de serie volgens Huisman een goede keuze van Discovery.

"Het is inderdaad vrij nieuw voor Discovery, maar het idee om een serie te maken over de beginjaren van Harley Davidson is eigenlijk hartstikke logisch voor de zender. Het verhaal gaat over de oprichters van een wereldberoemd motormerk. Dat blijft dicht bij het DNA van Discovery. Mede daardoor was ik zo geïnteresseerd." 

Walter Davidson

Harley And The Davidsons gaat over Bill Harley en de broers Walter (gespeeld door Huisman) en Arthur Davidson, die op jonge leeftijd besluiten een motor te ontwikkelen. "Een deel van mij had nooit verwacht dat ik de kans zou krijgen om Walter te spelen. Hij is een Amerikaans icoon. Hij heeft een ultiem Amerikaans merk opgezet. Dat ik dat mag doen, durfde ik voorheen nooit te dromen. Daar word ik ongekend blij van."

"Ik heb jarenlang motor gereden. Ik had een BMW. Eerlijk gezegd vond ik mezelf te jong om een Harley-Davidson te rijden, ik wist zelf niet of ik bij het beeld van het merk paste. En nu speel ik een van de oprichters", zegt hij lachend. "Ik wist voorheen niet veel over het merk. Ik heb altijd gedacht dat er één persoon was die Harley Davidson heette."

De serie ging begin september in première bij de Amerikaanse Discovery Channel. De drie afleveringen trokken gemiddeld 4,4 miljoen kijkers. In drie jaar keken er niet zoveel mensen naar een miniserie.  

Recensie

Ook de recensies waren vrij positief. Onder meer The Hollywood Reporter schreef een artikel over de serie, maar ook over de Nederlander. "Michiel Huisman begint de rol met zijn eigenaardigheden, maar verandert langzaam maar gestaag in een rol die respect toont aan de heer Davidson", oordeelde de recensent. 

Huisman kan zich niet helemaal vinden in de mening van de schrijver. "Ik heb meerdere recensies gelezen, waaronder die van The Hollywood Reporter. Dat is wel een van de meest kritische die ik heb gelezen. De journalist heeft natuurlijk het recht om zoiets te benoemen. Uiteindelijk hoop ik vooral dat het publiek mijn rol en de serie waardeert." 

Rollen

Na Harley And The Davidsons zal de acteur ook te zien zijn The Ottoman Lieutenant, 2:22 en The American Dream. Het lijkt alsof Huisman een overvloed aan rollen krijgt aangeboden, maar dat ligt volgens hem anders. "Sommige projecten krijg ik inderdaad aangeboden, maar voor projecten als Harley And The Davidsons sta ik wel op een lijstje. Dan moet ik gewoon op auditie komen."

"Tegenwoordig heb ik het voordeel dat de wereld om mij heen kleiner wordt. Dat was het leuke bij de miniserie: de castingdirecteur kende mij al. Dan is het een kwestie van een auditie doen, om erachter te komen of de rol bij mij past. Ik hoefde daar niet over te stressen." 

Huisman heeft tegenwoordig vaker een ontspannen gevoel bij audities. "Ikzelf heb niet meer bij een auditie het gevoel dat het tussen leven of dood gaat. Ik weet dat er genoeg andere projecten zijn."

Gerespecteerd

De hitserie Game of Thrones heeft er mede voor gezorgd dat Huisman een gerespecteerde acteur in de Verenigde Staten is geworden. "Het is natuurlijk moeilijk te meten in hoeverre de serie een rol heeft gespeeld in mijn carrière", vertelt de Nederlander, die eerder in de HBO-serie Treme speelde. "Als ik Game of Thrones niet had gedaan, had ik misschien toch in een andere serie of film gespeeld."

De acteur denkt dat hij zich nog moet bewijzen in de filmwereld. "Filmmakers kijken anders naar je: hoeveel geld levert hij of zij op? Op dat vlak kan het nog beter worden. Game of Thrones is zó’n monster van een productie, dat filmproducenten denken: de wereld kent hem al een beetje. Ze durven het dus wel met mij aan." 

Huisman is mede daardoor erg tevreden met zijn carrière. "Ik ben ook heel dankbaar. Dat ik de kar mocht trekken tijdens de opnames van The Ottoman Lieutenant en 2:22 is heel erg vet. Dat ik zo’n kans heb gekregen is heel uniek. Ik heb het gevoel dat het erg goed gaat."

Harley And The Davidsons is vanaf 8 oktober te zien bij Discovery Channel.